Planeta

Eksplozija vojnog budžeta: Poručili F-35 i skupe arsenale

Ilustracija

Japansko Ministarstvo odbrane zatražilo je rekordni budžet za fiskalnu 2019. godinu s ciljem da ojača svoju snagu u vazduhu.

Oni žele da ojačaju i svoj antiraketni štit naspram prijetnji Sjeverne Koreje i Kine.

Ministarstvo planira da više nego duplira potrošnju na raketnu odbranu, uključujući nabavku skupih američkih arsenala, radi odbrane od sjevernokorejskih prijetnji.

Ministarstvo traži 5.298 milijardi jena (40 milijardi eura) za period od aprila 2019. do marta 2020. što je porast od 2,1 odsto u odnosu na prošlu godinu i sedmo uzastopno godišnje povećanje.

Japan želi da upotrijebi ta sredstva za kopneni sistem presrijetanja raketa Edžis na dva mjesta da pokrije cijelu zemlju.

Takođe želi da kupi šest lovac F-35 i dva aviona za nadzor Hokaj (Hawkeye) i namjerava da poveća za 30 broj ljudi u vazdušnoj patroli koja danas broji 830 članova.

U godišnjem izvještaju objavljenom ove nedjelje japansko ministratvo odbrane ocijenilo je da Sjeverna Koreja i dalje predstavlja “ozbiljnu prijetnju” uprkos diplomatskom napretku posljednjih mjeseci.

Japan je takođe ponovo potvrdio ozbiljnu zabrinutost zbog vojnih i pomorskih ambicija Pekinga, koji polaže pravo na broja ostrva i grebene u Kineskom moru.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend