Planeta

El Ninjo je još uvijek tu, nismo ni svjesni šta nas čeka na zimu

Ilustracija

Jesen je tek počela, ali nije prerano da vidimo kako će izgledati zima, pogotovo imajući u vidu činjenicu da može da bude drastičnija od prethodnih godina, i to sve zbog meteorološkog fenomena El Ninjo. Ova zima će biti prva u posljednjih nekoliko godina kada će se osjetiti posljedice te klimatske pojave, koja ima veliki uticaj na vremenske prilike tokom najhladnijih mjeseci u godini.

El Ninjo je jedna od tri faze južne oscilacije, koja prati promjene temperature vode u Tihom okeanu. Ova faza nastaje kada temperature okeana tokom dužeg vremenskog perioda budu iznad prosjeka.

Prema podacima Nacionalnog centra za okeane i atmosferu (NOAA), El Ninjo je ove godine počeo u junu, a očekuje se da će ove zime biti posebno jak i da će trajati barem do početka proljeća 2024. godine.

Njegov hladni pandan – La Ninja, imala je glavnu ulogu u protekle tri zime širom Sjedinjenih Američkih Država, održavajući jug suvim, dok su djelovi Zapada bili pod bijelim pokrivačem.

Kako bi mogla izgledati ova zima?

Ne postoje dvije iste El Ninjo zime, ali mnoge imaju zajedničke trendove temperatura i padavina.

Jedan od glavnih razloga je položaj mlazne struje, koja se često pomjera na jug tokom zime El Ninja. NOAA navodi da ova promjena obično donosi vlažnije i hladnije vrijeme na jugu, dok sjever postaje suvlji i topliji.

Pošto je mlazna struja u suštini rijeka vazduha kroz koju protiču oluje, one mogu da se kreću preko juga sa povećanom učestalošću tokom zime El Ninja. Više oluja znači više padavina, i to obično od juga do jugoistoka.

Kombinacija hladnijeg vremena i čestih padavina takođe može da poveća šanse da na jugu dođe do ledene kiše, susnježice i snijega.

El Ninjo obično dovodi do blaže zime na sjeveru, od sjeverozapada Pacifika do Stenovitih planina. Pojedinačne oluje i dalje mogu da se formiraju i donesu ektremnu hladnoću ili jaki snijeg u ove regione, ali to su rijetki slučajevi.

Ovo bi bila loša vijest za djelove Srednjeg zapada koji se takođe suočavaju sa ekstremnim nivoima suše, kao i za sniježni pokrivač na sjeverozapadu Pacifika, koji je uzgred rečeno ključni izvor vode za region.

Zimski obrasci El Ninja nisu česti u Kaliforniji, na jugozapadu i sjeveroistoku.

Učestalost oluja i porast padavina širom Kalifornije i djelova jugozapada mogu zavisiti od ukupne jačine El Ninja. Jači El Ninjo može dovesti do brojnijih oluja, kiše na niskim nadmorskim visinama i snijega na planinama, dok bi slabija verzija ovog fenomena mogla da „osuši“ jugozapad.

Ipak, osvrtom na prošle zime El Ninja može da se izvuče prognoza kako bi predstojeća zima mogla da izgleda.

Između 2018. i 2019. godine, El Ninjo je bio slabiji i zabilježeno je nekoliko značajnih oluja, poput jedne u decembru. Te sezone bilo je najviše padavina ikada zabilježenih na kopnu, a takođe u većem dijelu istočnog dijela zemlje zabilježene su temperature iznad prosjeka.

Prema podacima NOAA, snažan El Ninjo učinio je zimu između 2015. i 2016. godine najtoplijom, ikada zabilježenom. Međutim, topla zima nije spriječila velike sniježne oluje, uključujući smrtonosnu mećavu koja je zaustavila putovanja na istočnoj obali.

Zima 2009. i 2010. godine bila je prilično hladna širom južnih i centralnih Sjedinjenih Američkih Država, a veoma vlažno i sniježno je bilo duž istočne obale, navode podacima NOAA. Ta zimska sezona bila poznata po velikim mećavama koje su zahvatile sjeveroistok zemlje.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
DavorLele nama Ninjo🇲🇪Tuđemil🇲🇪KomentatorCommentator
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Davor
Gost
Davor

Kod nas ce da bude zima.
Temperature ce biti niske i padat ce kisa.
Postoji i mogucnost snijeznih padavina, ali ce iste, sasvim sigurno, iznenaditi putare i meteorologe, u Februaru…

Lele nama Ninjo
Gost
Lele nama Ninjo

Koliko ja ovo razumijem, Đed Mraz će nam donijeti poklone za novu godinu,
a El ninjo će nam donijeti zimu u vrijeme zime, koje još nijesmo svjesni.
Ja jedino nijesam shvatio što će nam donijeti “pandan El Ninja” – La Ninja…

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Ovi o Americi? A kod nas?

Komentator
Gost
Komentator

Bice ledno, kise, vjetra…wow

Commentator
Gost
Commentator

E ako ja znam poslije ovoga teksta kakva će biti zima jad me ubio…

Ninja
Gost
Ninja

Čeka nas hladno vrijeme, mjestimično i snijeg, kao i svake zime.

Zapravo
Gost
Zapravo

Lijepo je znati ponešto o uticaju El Ninja na Sjevernu Ameriku, ali bi nas više zanimao uticaj na južnu Evropu, ako postoji takav uticaj.

Send this to a friend