Planeta

Epidemija sifilisa u SAD: Najveći broj slučajeva u posljednjih 70 godina

Ilustracija

Epidemija sifilisa u SAD ne jenjava, a stopa zaraznih slučajeva porasla je za devet odsto u 2022. godini, prema novom izvještaju savezne vlade o polno prenosivim bolestima kod odraslih. Ali ima i dobrih vijesti za stanovništvo Amerike – stopa novih slučajeva gonoreje opala je prvi put u deceniji.

Nije jasno zašto je broj slučajeva zaražavanja sifilisom porastao za devet odsto, a gonoreje opao za isti procenat, rekli su zvaničnici američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dodajući da je prerano znati da li se pojavljuje novi trend pada za ovu drugu bolest.

Najviše su usredsređeni na sifilis, koji je rijeđi od gonoreje ili hlamidije, ali se smatra opasnijim. Ukupan broj slučajeva premašio je 207.000 u 2022, što je najviše u Sjedinjenim Državama od 1950. godine, prema podacima objavljenim u utorak.

I dok nastavlja da ima neproporcionalan uticaj na homoseksualce i biseksualne muškarce, sve češće se pojavljuje kod heteroseksualnih muškaraca i žena, a sve više utiče i na novorođenčad, rekli su zvaničnici CDC-a.

Sifilis je bakterijska bolest koja se može pojaviti u vidu bezbolnih čireva na genitalijama, ali na kraju može dovesti do paralize, gubitka sluha, demencije, pa čak i smrti ako se ne liječi.

Nove infekcije sifilisom su naglo pale u SAD počevši od 1940-ih, kada su antibiotici postali široko dostupni, a najniži nivo zabilježen je 1998. godine.

Tokom 2022. zabilježeno je 59.000 slučajeva najzaraznijeg oblika sifilisa. Od toga, oko četvrtine su bile žene, a skoro četvrtina heteroseksualni muškarci.

“Mislim da se nesvjesno širi u cisrodnoj heteroseksualnoj populaciji jer mi to zaista ne testiramo i ne tražimo u toj populaciji”, rekao je Filip Čen, koji predaje na Univerzitetu Braun i glavni je ljekar zdravstvenog centra Open Door Health za gej, lezbejke i transrodne pacijente u Providensu, na Roud Ajlendu.

Izvještaj takođe pokazuje da su stope najzaraznijih oblika sifilisa porasle ne samo širom zemlje, već i među različitim rasnim i etničkim grupama, pri čemu su američki Indijanci i starosjedioci Aljaske imali najveću stopu. Južna Dakota je nadmašila bilo koju drugu državu po najvišoj stopi zaraznog sifilisa sa 84 slučaja na 100.000 ljudi – dvostruko više od države sa drugom najgorom stopom, Novog Meksika.

Porast u Južnoj Dakoti je podstaknut epidemijom u zajednici američkih Indijanaca, rekla je Megan O’Konel, glavna službenica za javno zdravlje u Zdravstvenom odboru vođa plemena Great Plains sa sjedištem u Rapid Sitiju u Južnoj Dakoti. Skoro svi slučajevi su bili kod heteroseksualnih ljudi, a O’Konel je rekla da su testiranje i liječenje polno prenosivih bolesti već ograničeni u izolovanim plemenskim zajednicama i da su se samo pogoršali tokom pandemije.

Američki sekretarijat za zdravstvo prošle godine je sazvao radnu grupu za sifilis koja se usredsredila na zaustavljanje širenja polno prenosivih bolesti, sa naglaskom na mjestima sa najvećom stopom sifilisa – Južnoj Dakoti, 12 drugih država i Distriktu Kolumbija.

Izvještaj je takođe razmatrao češće polno prenosive bolesti, hlamidije i gonoreje.

Slučajevi hlamidije su bili relativno stabilni od 2021. do 2022, zadržavajući se na stopi od oko 495 na 100.000, iako je zabilježen pad kod muškaraca, a posebno kod žena u ranim 20-im godinama. Kod gonoreje, najizraženiji pad je takođe primjećen kod žena u ranim 20-im godinama.

Stručnjaci kažu da nisu sigurni zašto je stopa zaražavanja gonorejom opala. To se dogodilo u oko 40 država, tako da se čini da se, šta god da je razlog, smanjuje u većem dijelu zemlje. Testiranje na polno prenosive bolesti je poremećeno tokom pandemije kovida-19, a zvaničnici vjeruju da je to razlog što je stopa hlamidije opala u 2020.

Moguće je da su testiranje i dijagnoze i dalje bili u porastu 2022, rekao je Džonatan Mermin, direktor CDC-ovog Nacionalnog centra za HIV, virusni hepatitis, polno prenosive bolesti i prevenciju tuberkuloze.

“Ohrabreni smo obimom pada“, rekao je Mermin, iako je stopa gonoreje i dalje veća nego što je bila prije pandemije.

“Moramo da ispitamo šta se dogodilo i da li će se to i dalje dešavati”.

Send this to a friend