Planeta

Erdogan i Putin se dogovorili: Povlačenje Kurda u roku od 150 sati

Foto: Twitter

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je večeras u Sočiju da je postigao dogovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da se kurdski borci povuku 30 kilometara od pogranične oblasti na sjeveroistoku Sirije u roku od 150 sati.

Na zajedničkoj konferenciji poslije razgovora s Putinom, Erdogan je rekao da će period od 150 sati – nešto više od šest dana, početi da teče sjutra u podne, piše Beta.

Turska i Rusija će potom organizovati zajedničke patrole, naveo je Erdogan.

Erdogan objasnio Putinu ciljeve operacije u Siriji

“Erdogan mi je detaljno objasnio ciljeve turske vojne operacije uz granicu sa Sirijom”, rekao je Putin poslije razgovora, prenosi Tanjug.

Ruski predsjednik je naglasio da je važno da pripadnici terorističkih organizacija, posebno Islamske države, koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju da pobjegnu, ne iskoriste akcije turskih vojnih snaga.

Kritična situacija i ključni dani

Ranije danas Putin je rekao Erdoganu da je situacija u Siriji kritična i istakao da su upravo zbog toga veoma važni razgovori s njim.

“Situacija u regionu je veoma kritična, to razumijemo. Mislim da je naš današnji sastanak, kao i konsultacije, veoma zahtjevan”, rekao je Putin.

Turski predsjednik poručio je uoči sastanka da regija prolazi kroz ključne dane.

“Vjerujem da će ovaj sastanak koristiti regionu, koji prolazi kroz ključne dane”, rekao je Erdogan, navodi Hina.

Send this to a friend