Planeta

Erdogan za primirje u Idlibu, Putin se protivi, a Rohaniju Amerika problem

Foto: Twitter

Sirijsku krizu treba riješiti političkim, a ne vojnim putem, jedna je od stavki u zajedničkoj izjavi koju su nakon trilateralnog samita u Teheranu usvojili lideri Irana, Rusije i Turske.

U Teheranu je održan trilateralni samit o Siriji kom su prisustvovali predsjednici Turske, Rusije i Irana, Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin i Hasan Rohani. Nakon Samita trojica lidera usvojila su zajedničku izjavu, u kojoj se naglašava da bi situaciju u Idlibu trebalo razmatrati kroz format u skladu sa procesom saradnje u Astani.

Takođe je poručeno kako je neophodno odlučno se suprotstaviti separatističkim aktivnostima koje potkopavaju sigurnost susjeda i teritorijalni integritet Sirije.

Poziv na primirje

Erdogan je pozvao na uspostavljanje primirja u sirijskoj pokrajini Idlibu kako bi se izbjeglo “krvoproliće”, javljaju svjetske agencije.

“Ako donesemo izjavu o primirju, biće to među glavnim rezultatima ovog samita i umiriće civilno stanovništvo”, rekao je Erdogan na susretu u Teheranu, prenosi France Presse.

Narod u Idlibu ne smije se prepustiti na milost i nemilost sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu, kazao je Erdogan, prenosi dpa.

On je naglasio i da Turska, koja je od početka sedmogodišnjeg rata primila već 3,5 miliona ljudi, ne može više primati izbjeglice iz Sirije.

Putinovo protivljenje

Ruski predsjednik protivi se međutim primirju u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu, jer Fronta al-Nusra i borci Islamske države koji su tamo prisutni, ne učestvuju u mirovnim pregovorima. On je izrazio nadu da će pobunjenici položiti oružje i predati se.

Putin je rekao da sirijska vlada “ima pravo” da preuzme kontrolu nad cjelokupnom državnom teritorijom i mora to da učini.

Rohani: Zbog borbe sa terorizmom da ne pate civili

Borba sa “terorizmom” u Idlibu je neminovna, ali zbog nje ne smiju “patiti civili”, naglasio je iranski predsjednik Rohani.

“Borba s terorizmom u Idlibu je sastavni dio zadatka ponovnog uspostavljanja mira i stabilnosti u Siriji, ali ta borba ne smije donijeti patnju civilima i podstaći na politiku spaljene zemlje”, kazao je Rohani.

On je kazao i da Amerika mora povući svoje vojne snage iz Sirije.

“Nezakonita prisutnost i uplitanje Amerike u Siriji, koji su omogućili nastavak nesigurnosti u toj zemlji, mora što prije da prestane”, dodao je.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend