Planeta

Pogledajte: Snimljeni turisti u krateru sekund prije erupcije vulkana

Prema najnovijim podacima, veb- kamera otkrila da je najmanje deset turista bilo u krateru vulkana na Vajt ajlendu na Novom Zelandu u trenutku prije erupcije.

Do sada su zvaničnici saopštili da je u erupciji vulkana stradala najmanje pet osoba, dok je 20 njih povrijeđeno. Međutim, o konačnom bilansu ne može se još govoriti jer je ustanovljeno da je u trenutku erupcije na ostrvu bilo oko 50 turista i da se veliki broj njih vodi kao nestao.

Prema najnovijim informacijama koje je prenio Rojters, na snimku jedne veb- kamere otkriveno je da grupa turista, njih desetak, ušla u krater vulkana svega nekoliko trenutaka prije nego što je on eruptirao.

“Veliki broj turista bilo je na ostrvu ili oko njega i jednom broju njih se izgubio trag”, rekla je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern u obraćanju novinarima iz Velingtona.

Viša osoba je dovedeno na čvrsto tle ali jedan broj je predveče po lokalnom vremenu i dalje bio na ostrvu, saopštila je policija, dodajući da je u sada “suviše opasno” da se sprovode akcije spasavanja na ostrvu.

Služba hitne pomoći u Fakataneu, gradu na oko pedeset kilometara od vulkanskog ostrva, navela je da je oko 20 ljudi povrijeđeno i da medicinski timovi pokušavaju da stignu do njih.

“Hitne službe očajnički pokušavaju da odvedu te osobe sa ostrva do bolnice da budu zbrinute”, rekla je za Frans pres Džudi Tarner, gradonačelnica Fatakanea.

Nacionalna uprava za vanredne situacije procijenila je ovu erupciju kao umjerenu. Ipak gust stub dima vidljiv je u krugu od više kilometara.

Vajt Ajlend, koji je oko pedeset kilometara kod turističkog zaliva Bej of Plenti, avanturistički turisti vole da ga obilaze.

To je najaktivniji vulkan u novozelandskom arhipelagu, prema navodima vladine agencije Geonet. Tu su bile česte erupcije posljednih 50 godina a najskorija je bila 2016.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
IvanPosmatrac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan
Gost
Ivan

Ko se vatrom igra…..

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Nije vikao: Moramo se maci odavde”, nego: “Udjite unutra”, pozivajuci putnike da se sklone sa palube u kabinu.

Send this to a friend