Planeta

FBI upozorio na hakerski napad na bankomate širom svijeta

Ilustracija

Bankomati širom svijeta nalaze se pod velikom prijetnjom “neminovnog” hakerskog napada i očekuje se da će milioni nestati s računa, upozorio je FBI proteklog petka u povjerljivom dopisu bankama, koji je objavio ekspert za online bezbjednost Brian Krebs.

Upozorenje je poslato međunarodnim bankama u petak, a otkriva se da hakeri spremaju masovni napad na svjetske bankomate u narednih par dana.

“FBI je prikupio dokaze koji ukazuju na to  da online kriminalci planiraju da pokrenu globalnu prevaru na bankomatima, koja se povezuje s problemom koji poznajemo kao ‘neograničena operacija'”, navodi se u izvještaju koji je objavio Krebs.

Analitičari su upozorili bankare da se sprema dobro koordinirana, globalna prevara naziva “ATM cash-out”. Navodno, kriminalci planiraju da hakuju procesor unutar ATM-a i iskoriste “klon-kartice” na bankomatima širom svijeta kako bi ukrali milione za par sati.

Slična stvar se dogodila prije devet godina, kada je s bankomata, širom svijeta, nestalo devet miliona dolara.

U izvještaju se navodi da su u vleikim problemima posebno bankomati manjih banaka koji nisu ažurirali opremu na posljednje sigurnosne standarde.

Send this to a friend