Planeta

FBI zabrinut, Tramp hoće povjerljivi dokument da učini javnim

Foto: Twitter

Američki Federalni istražni biro FBI danas je izrazio “duboku zabrinutost” povodom tačnosti navoda u povjerljivom dokumentu o istrazi ruskog miješanja u izborni proces u SAD, koji predsjednik zemlje Donald Tramp želi da učini javnim.

To je prvi put da FBI javno iznosi ocjenu povodom pitanja koje je dovelo do oštre podjele između Ministarstva pravde SAD i Bijele kuće.

U javnom saopštenju, nekarakterističnom za FBI, navedeno je da je Biro dobio samo ograničenu priliku za procjenu tog dokumenta na četiri strane, koji su sastavili republikanski kongresmeni, članovi Odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD za obavještajna pitanja.

Dok republikanci navode da dokument otkriva da su FBI i Ministarstvo pravde koristili nedozvoljene metode prismotre u istrazi ruskog miješanja u američke izbore 2016. godine, FBI je danas saopštio da su u dokumentu izostavljene važne činjenice.

“Kao što smo objavili tokom naše inicijalne procjene, duboko smo zabrinuti zbog izostavljanja činjenice koja suštinski utiče na tačnost dokumenta”, naveo je FBI.

Današnja izjava produbljuje konflikt unutar američke vlade oko spornog republikanskog dokumenta, a direktor FBI i zamjenik ministra pravde SAD navode da bi objavljivanjem dokumenta Bijela kuća mogla da uspostavi opasan presedan.

Tramp je sinoć, poslije govora o stanju nacije, rekao republikanskom kongresmenu Džefu Dankanu da je “100 odsto” za objavljivanje dokumenta.

“O da, ne brini, 100 odsto”, rekao je Tramp Dankanu koji ga je zamolio da “objavi dokument”. Njihov kratak razgovor u Predstavničkom domu “uhvatile” su televizijske kamere.

Trampov šef kabineta Džon Keli kazao je danas za radio Foks njuz da će dokument vjerovatno biti objavljen “veoma brzo”.

Dokument je stigao u Bijelu kuću u ponedjeljak uveče, pošto su republikanci u Odboru Predstavničkog doma za obavještajna pitanja izglasali da on bude javno objavljen.

Prema pravilima tog Odbora, predsjednik SAD ima rok od pet dana da se usprotivi objavljivanju dokumenta.

Send this to a friend