Planeta

Fenomen na Grenlandu: Jezero nestalo za samo pet sati

Jezero na površini debelog leda na Grenlandu počelo je da se prazni kroz duboke pukotine i taj će fenomen, očekuje se, biti češći zbog klimatskih promjena.

Sloj leda na Grenlandu može biti debeo kilometar, a ljeti je uobičajeno da se dio površine otopi i stvori jezero. Ta jezera mogu poslije pronaći pukotinu u ledu, proširiti je pod pritiskom i stvoriti golemi otvor koji se spušta do dna ledene kape kilometar niže.

https://youtu.be/SMD1RZ_9Szk

Taj poznati fenomen teško je direktno posmatrati, ali su glaciolozi Scott Polar Research Instituta Univerziteta u kembridžu imali sreće kad su u julu 2018. godine došli na lednik Store na zapadu Grenlanda.

Nekoliko dana nakon dolaska dvije trećine jezera, ili gotovo pet miliona litara, u pet sati su nestale s površine i propale u tlo. Na snimcima iz vazduha, koje je prije i poslije napravio omanji dron, vidi se velika tamnoplava elipsa koja se sužava u manji  svjetloplavi krug manje dubine.

“Bespilotna letjelica nam pomaže da napravimo visokokvalitetne snimke na područjima koja nisu sigurna za naučnike”, rekao je Tom Čadli, pilot drona.

Lednik Store se pomakne 600 metara u godinu dana. Naučnici su vidjeli da naglo pražnjenje jezera na neko vrijeme povećava brzinu pomicanja lednika s dva na oko pet metara dnevno. Voda koja prolazi ispod leda, naime, podmazuje lednik.

Još više iznenađuje to što je voda na nekoliko sati podigla golemi sloj leda za 55 centimetra, kažu naučnici.

“Led debeo kilometar podignut za pola metra, možete zamisliti koliki je pritisak za to potreban”, kaže Čadli.

Svrha istraživanja objavljenog u časopisu PNAS jest opširnije opisati nastanak tih golemih pukotina koje poslije postaju “autoceste” po kojima voda s površine teče u bazu kape, što može ubrzati pomicanje lednika.

“Količina vode koja se prazni iz jezera može se povećavati na novim lokacijama za koje dosad nismo znali”, upozorio je Tom Čadli.

Send this to a friend