Planeta

Filipini: Zbog prodaje droge ubijen gradonačelnik Ronda

Gradonačelnik filipinskog grada Ronda sa spiska fukcionera koje je predsjednik Rodrigo Duterte optužio za umiješanost u trgovinu drogom ubijen je u svojoj kancelariji.

Ubistvo Marijana Blanka, gradonačelnika grada Ronda, posljednje je u nizu ubistava zvaničnika osumnjičenih za ulogu u švercu narkotika.

Politički život na Filipinima je tradicionalno obiljeležen nasiljem, pa tako i ubistvima, ali organizacije za ljudska prava ocjenjuju da je situacija dodatno pogoršana kampanjom koju predsjednik Duterte vodi protiv droge.

Gradonačelnika Blanka (59) ubile su malo poslije ponoći nepoznate osobe, naveo je šef lokalne policije Hajr Palkon.

“Očevici su ispričali da su četiri naoružane osobe izašle iz bijelog kamioneta i ušle u gradsku kuću. Gradonačelnik je bio tamo i spavao u kancelariji”, rekao je Palkon.

Prema njegovim riječima, ime Marijana Blanka nalazilo se na spisku funkcionera osumnjičenih za konzumiranje, prodaju ili zaštitu šverca droge koji je sastavio Duterte.

Te navode je potvrdila filipinska Agencija za borbu protiv narkotika (DEA).

Blanko je ubijen nedugo pošto je Nacionalna policijska komisija od njega zatražila da preda svoja ovlašćenja lokalnoj policiji zbog sumnji da se “bavio ilegalnim aktivnostima u vezi sa trgovinom drogom”, izjavio je portparol DEA.

On je najmanje šesti gradonačelnik ili zamjenik gradonačelnika ubijen na Filipinima od maja.

 

1 Komentar na "Filipini: Zbog prodaje droge ubijen gradonačelnik Ronda"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend