Planeta

Florens razara američku obalu, četiri žrtve

Obilne padavine zahvatile su istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država, a uragan “Florens”, koji je prešao u kategoriju 1, pogodio je jutros Sjevernu Karolinu, donijevši izuzetno opasne vjetrove, brzine do 150 kilometara na čas. Za samo nekoliko sekundi kuće su poplavljene, a vlasti su savjetovale građane da se sklone na najviše tačke svojih domova, uključujući i krovove, piše CNN. Na osnovu posljednjih informacija, “Florens” je odnio i svoje prve žrtve – majku i bebu, i još dvije osobe, javila je policija u američkoj državi Sjeverna Karolina koja je na direktnom udaru uragana.

“Jedna žena i njena beba poginule su kada je drvo palo na njihovu kuću. Otac je povrijeđen i odveden u bolnicu”, napisala je policija preko Tvitera.

Uragan Florens praćen jakim kišama i vjetrom jutros je stigao do kopna Sjeverne Karoline.

Guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper rekao je da uragan Florens pustoši tu američku državu. On je izrazio zabrinutost da bi “cijele zajednice” mogle da budu izbrisane pod njegovim naletom.

Zvaničnici upozoravaju da će jake kiše od uragana Florens trajati danima i da bi stanovnici Sjeverne Karoline mogli da se suoče s najvećim poplavama u proteklom milenijumu.

Snažni vjetrovi odnose sve više krovova. Tako je i krov sa jedne benzinske stanice odletio pred naletom uragana.

Iako se uragan spustio na kategoriju dva, on ostaje opasan i nepredvidiv, upozorava Nacionalni centar za uragane. Predviđa se da će se svom silinom obruštiti na Kejp Fir u Sjevernoj Karolini u petak ujutru po lokalnom vremenu te da će donijeti izuzetno obilne padavine, prenosi Rojters.

“Uragan Florens je nepozvan ali samo što nije stigao”, rekao je guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper na konferenciji za novinare.

Juče je predsjednik SAD Donald Tramp rekao da je zaštita života najviši prioritet i pozvao one koji žive na putu uragana da se evakuišu. On je dodao da bi Florens mogao biti “jedan od najjačih uragana koji su ikada pogodili Istočnu obalu”.

Više od deset miliona stanovnika u tri američke države upozoreni su na opasnost od uragana Florens, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba.

Elektroprivredna kompanija “Djuk Enerdži” saopštila je da bi zbog uragana bez struje moglo da ostane tri četvrtine od njihovih četiri miliona korisnika u Južnoj i Sjevernoj Karolini, prenosi AP.

Kompanija je takođe upozorila da bi prekid u snabdijevanju strujom mogao da potraje nedeljama.

29 Komentara na "Florens razara američku obalu, četiri žrtve"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend