Planeta

Fotografija koja je potresla svijet

Foto: Twitter

Otac i ćerka leže u beživotnom zagrljaju, okruženi mutnom vodom, šipražjem i smećem, nasukani na meksičkoj obali rijeke Rio Grande, nedaleko od granice sa Sjedinjenim Američkim Državama. Leže smireni zauvijek, skriveni, zaronjenih lica u vodu, oboje uvučeni u istu rastegnutu crnu majicu.

Djevojčica rukom grli svog oca, posljednji zagrljaj na opasnom putovanju koje se za njih, nažalost, završilo, nakon što su dva mjeseca čekali u kampu za migrante u Matamorosu, nadajući se sastanku oko azila. Vrućine su bile nesnosne, porodica iz El Salvadora postala je potpuno očajna.

Odlučili su da rizikuju. Oskar Alberto Martinez prešao je rijeku sa ćerkom Valerijom, a zatim je krenuo da se vrati, kako bi preko rijeke odveo i suprugu. Njegova 23-mjesečna ćerka skočila je za njim, on je uspio da je uhvati, ali bila je jaka struja. Tania je s obale gledala kako voda odnosi njenog supruga i dijete.

Fotografija i tragična porodična priča sablaznila je svjetsku javnost, baš kao i fotografija trogodišnjeg sirijskog dječaka Ajlana Kurdija, čije je tijelo, nasukano na turskoj obali, snimljeno 2015. godine. Mnogi su se sada, gledajući fotografiju Oskara i njegove ćerkice, prisjetili i tog nesrećnog mališana, sada već izblijedjelog simbola svjetske migrantske i izbjegličke krize.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srbin
Gost
Srbin

Žao mi je porodice.
Samo da li je tako svet bio tako šokiran kad je video srosku decu i familije stradale u prošlom ratu, ili u bombardovanju ili na Kosovu.
Za naše žrtve,tugu,stradanje i jad nema se razumevanja u svetu pa čak ni kod svih Srba.
Žao mi je svakog čoveka,a posebno svakog deteta koje nedužno strada.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Srbine, vi ste stvorili ratnu situaciju u želji da pokorite i od njih etnički očistite sve komšije kako bi napravili veliku Srbiju!
Žao mi je običnog i nevinog srpskog naroda ali četnike ne mogu da žalim jer su oni znali u šta ulaze!

Ksenofan III
Gost
Ksenofan III

Vi na dvaku vijest osjwcate potrebu da ponavljate jedno te isto. Jes, svi cas mrze

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Мало ми фали да заплачем. Јбм ти политику и све кад се овакве трагедије дешавају.

Nick
Gost
Nick

Sve me boli!!!

Drale
Gost
Drale

Ovaj svjet je zasluzio da nestane..ovaj grjeh je stravican..srce se kida

Sasa
Gost
Sasa

Zalost za porodicom koja je pokusala da dodje do komada hljeba
.😢

MMA
Gost
MMA

Tuge bozije 🙁

Haris
Gost
Haris

Đe će Trumpu duša, ka da mu je babo ostavio SAD!

Send this to a friend