Planeta

Gdje je misteriozno blago iz Drugog svjetskog rata

Hiljade milijardi dolara vrijedan nakit, zlato, drago kamenje i umjetnički predmeti nestali su ili su ukradeni tokom Drugog svjetskog rata. Neka su zakopana i kasnije pronađena, ali ova se još uvijek smatraju za najmisterioznija blaga iz vremena Drugog svjetskog rata.

Nacistički voz sa zlatom

Kada su prije nekoliko godina istraživači Pjotr Koper i Andreas Rihter u Poljskoj utvrdili da su pronašli voz pun nacističkog zlata, niko im nije vjerovao. Međutim, pokrenuto je obimno istraživanje, pa se čini da bis uskoro mogli da se sazna da li su njihove tvrdnje zaista bile tačne.

Dvojac koji je ušao u trag navodnom vozu je, zajedno sa timom od 35 istraživača-volontera, nedavno započeo sa iskopavanjem na mjestu za koje tvrde da pokazuje anomalije u tlu i koje upućuju na postojanje zakopanog vozila.

S druge strane, alternativna studija sprovedena na Univerzitetu nauka i tehnologije u Krakovu, utvrdila je da ne postoje dokazi koji bi upućivali na istinitost nalaza Kopera i Rihtera, ali da bi na tom mjestu mogao da se nalazi tunel. Zanimljivo je spomenuti i da su poljski zvaničnici odbili da učestvuju u ovom poduhvatu, i da je cijelo istraživanje finansirano iz privatnih izvora.

Ćilibarska soba

Ćilibarska soba je svjetski poznata komora ukrašena jantarnim panelima sa zlatnim listovima i mnoštvom ogledala. Nekada se nalazila u Katarininoj palati u Carskom selu, nedaleko od Sankt Peterburga. Izgrađena je u Prusiji u 18. vijeku.

Prije nego što je nestala u vihoru Drugog svjetskog rata, smatrana je osmim svjetskim čudom.

Jamašitino zlato

To je naziv koji nosi navodni ratni plijen iz jugoistočne Azije, a koji su sakupili japanski osvajači pod zapovjedništvom Tomojukija Jamašite. Kasnije su ga sakrili u pećinama, tunelima i podzemnim kompleksima Filipina.

Lovci na blago širom svijeta odlaze na pacifička ostrva ne bi li okušali svoju sreću u pronalaženju blaga, ali još uvijek niko nije pronašao to legendarno zlato.

Alpska tvrđava

Izgradnju pravog lanca tvrđava planirao je šef SS-a Hajnrih Himler krajem 1943. godine. Već tada je pravio planove za mogući vojni poraz nacističkog režima, pa je htio da se čitavo vođstvo povuče u planine južne Bavarske kako bi odatle mogli da nastave da pružaju oružani otpor.

Adolf Hitler nije u potpunosti podržavao takve planove svojih najbližih saradnika, ali i danas postoje glasine da su nacisti sakrili ogromno blago po Bavarskoj.

Ava Maru

Ovaj ogromni japanski kruzer, završen 1943. godine u Nagasakiju, bio je dizajniran za prevoz putnika, ali su ga prisilno mobilizovali u japansku mornaricu. Stotine japanskih mornara i vojnika krenulo je iz Singapura prema japanskoj teritoriji pred sam kraj Drugog svjetskog rata.

Lokalne glasine kažu da su prevozili i pet milijardi dolara vrijedne plemenite metale i drago kamenje. Kasno uveče 1. aprila 1945. godine američka podmornica Kvinfiš je ispalila torpeda i potopila taj brod u Tajvanskom tesnacu.

Ustaško blago

Agent američkog ministarstva finansija Emerson Bigelou 1947. godine je napisao izvještaj u kome se navodi da je katolička crkva pomogla ustaškom režimu da prokrijumčari oko 200 miliona švajcarskih franaka u zlatu, preko vatikanske banke. Isti agent kaže da su ustaše izvukle ukupno oko 350 miliona franaka iz Hrvatske pred sam kraj Drugog svjetskog rata.

Pretpostavlja se da su kasnije taj novac proslijedili u Španiju i Južnu Ameriku, kako bi pobjegle ustaše i nacisti mogli da nastave sa svojim radom daleko od Evrope.

6 Komentara na "Gdje je misteriozno blago iz Drugog svjetskog rata"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend