Planeta

Gradonačelnik Njujorka: Tramp nam okrenuo leđa

Foto: Twitter

Optužujući predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da je zbog političkih razlika okrenuo leđa Njujorku gradonačelnik “Velike jabuke” Bil de Blazio je izjavio da je privreda njegovog grada uslijed pandemije korona virusa već izgubila 7,4 milijarde dolara i da nema garancija u pogledu finansijske pomoći federalnih vlasti.

Kako navodi CNN, Di Blazio je pozvao na donošenje četvrtog stimulativnog paketa za gradove i države u SAD.

“Ono što nam je potrebno je podsticaj koji će svima nama omogućiti da ponovo stanemo na noge da bismo zajedno mogli da postignemo uspjeh… Ako ne bude snažnog četvrtog podsticaja za gradove i države, neće biti nacionalnog ekonomskog oporavka – i tačka”, rekao je Di Blazio.

Ekonomija Njujorka neće moći da se vrati normalnom funkcionisanju i pružanju osnovnih usluga dok ne dobije podsticaje, upozorio je, napominjući da je to poput slučaja “kvaka 22”, odnosno ako nema podsticaja nema ni oporavka.

On je takođe upozorio da će, ako ne bude paketa podsticaja, možda biti prinuđen da otpušta ili na prinudne odmore šalje pripadnike ključnih službi u borbi protiv kovida-19, ljude na prvoj liniji – policajce, vatrogasce i nastavnike.

“Kada bi predsjednik izjavio da je zemlji potreban četvrti paket podsticaja za gradove i države, Senat bi to prihvatio i odmah počeo da radi na tome”, primijetio je gradonačelnik Njujorka.

On je takođe naglasio da, iako želi da se djeca u Njujorku vrate u školske klupe u septembru, grad još nije spreman za ublažavanja smjernica koje se tiču društvenog distanciranja uvedenog zbog pandemije.

Send this to a friend