Planeta

Gutereš iskazao posvećenost potpunoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje

Antonio Gutereš Foto EPA-EFE/ROBERT PERRY

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da su UN posvećene potpunoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

On je tokom sastanka sa predsjednikom Južne Koreje Jun Suk Julom rekao da potvrđuje „jasnu posvećenost UN potpunoj, provjerljivoj i nepovratnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva i Sjeverne Koreje“.

„Osnovni cilj je da se stvore mir, bezbjednost i stabilnost u cijeloj regiji“, naveo je Gutereš, pohvalivši učešće Južne Koreje u međunarodnim mirovnim misijama i njen trud u borbi protiv klimatskih promjena.

On se kasnije sastao sa južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Parkom Đinom, koji je izjavio da međunarodna zajednica pod vođstvom UN treba da pošalje čvrstu i jedinstvenu poruku Sjevernoj Koreji da njene nuklearne ambicije neće biti tolerisane. Park je zatražio pomoć od UN za pronalaženje efikasnog rješenja problema nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je ove godine obavila više od 30 probnih lansiranja balističkih projektila, a prvo lansiranje interkontinentalnog projektila izvela je 2017. godine.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Usame
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Usame
Gost
Usame

A denuklearizacija amerike?

Send this to a friend