Planeta

Gutereš od bogatih država traži 15 milijardi dolara za vakcine za najsiromašnije

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je od bogatih zemalja na virtuelnom sastanku hitnu “finansijsku injekciju” od 15 milijardi dolara za kupovinu i distribuciju buduće vakcine protiv koronavirusa najsiromašnijim zemljama.

Mehanizam međunarodne saradnje uspostavljen je pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kako razvijene zemlje ne bi imale monopol nad liječenjem, testovima i budućim vakcinama protiv koronavirusa.

Taj mehanizam (ACT-Accelerator) za sada je dobio tri od 38 milijardi dolara koji je neophodno za finansiranje dvije milijarde doza vakcina, 245 miliona terapija i 500 miliona testova do kraja 2021. godine.

SAD i Evropska unija (EU) su unaprijed naručile za sebe više od dvije milijarde doza vakcine kod raznih proizvođača i njima će stići prve isporuke.

Njemačka je danas najavila finansiranje mehanizma sa oko 100 miliona eura od već obećanih 675 miliona eura, a Velika Britanija je najavila da će izdvojiti do 250 miliona funti.

Gutereš je ponovio da vakcina treba da bude “svjetsko javno dobro”.

Prema posljednjem bilansu, u svijetu su od koronavirusa umrle 1.012.093 osobe, a zaraženo je 33 miliona i 719.740 ljudi.

Send this to a friend