Planeta Vođa opozicije smatra da bi to bila farsa

Gvaido najavio bojkot prevremenih izbora u Venecueli

Vođa venecuelanske opozicije Huan Gvaido rekao je da protivnici predsjednika Nikolasa Madura neće učestvovati u bilo kakvim prevremenim izborima koje on raspiše.

Gvaido je u intervjuu agenciji AP rekao da bi bilo farsa učestvovanje u bilo kakvom izbornom takmičenju sa Madurovom vladom koja je još na vlasti.

Madurova administracija obećala je da će početkom 2020. godine raspisati izbore za Narodnu skupštinu koja je pod kontrolom opozicije.

Izbori za skupštinu se obično održavaju kasnije tokom godine.

Gvaido je takođe rekao da planira da zadrži titulu vršioca dužnosti predsjednika čak i nakon što mu se završi mandat predsjednika Nacionalne skupštine.

On je ponovio je da su “neophodne sve strategije” za promene i rekao da je opozicija “apsolutno obaviještena” o kontaktima američke i Madurove vlade.

Venecuela već mjesecima prolazi kroz duboku političku krizu zbog borbe Madura i Gvaida koji se sam proglasio za prelaznog predsjednika države i kojeg je priznalo 50-ak zemalja, među kojima SAD.

Zemlju pogađa i ozbiljna ekonomska kriza koja je dodatno pogoršana američkim finansijskim sankcijama uvedenim u pokušaju skidanja Madura s vlasti. U Venecueli vlada nestašica osnovnih namirnica i ljekova.

Send this to a friend