Planeta

Havijeru Solani zabranjen ulazak u Ameriku

Havijer Solana

Sjedinjene Američke Države su zabranile ulazak bivšem generalnom sekretaru NATO-a i nekadašnjem španskom ministru spoljnih poslova Havijeru Solani, nakon što je on putovao u Iran, zemlju koju je predsjednik Donald Tramp stavio na svoju crnu listu.

Solani, koji je trebalo da održi govor u Institutu Brookings u Vašingtonu, odbijena je američka viza elektronskim sistemom autorizacije zbog posjete neprijateljskoj državi, prenosi “El Pais”.

Posljednji put je Solana posjetio Iran 2013. godine kada je išao na sastanak sa predsjednikom Hasanom Rohanijem.

“El Pais” je citirao izvore u američkoj ambasadi u Madridu koji su rekli da američki elektronski sistem za autorizaciju putovanja (ESTA) automatski odbacuje zahtjeve ljudi koji su posjetili bilo koju od sedam zemalja pogođenih zabranom putovanja u SAD.

Te zemlje su Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen.

U razgovoru sa novinama “El Pais”, Solana je negirao incident i potvrdio da je u procesu dobijanja vize. Solana je generalni sekretar NATO-a od 1995. do 1999. godine i predvodio je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

Poslije NATO bombardovanja SR Jugoslavije i završetka mandata, Solana je postao generalni sekretar Zapadno–evropske unije, zatim generalni sekretar Savjeta Evropske unije, a ubrzo potom, dobija i funkciju Visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku.

3 Komentara na "Havijeru Solani zabranjen ulazak u Ameriku"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend