Planeta

Hiljade civila u vojnim logorima, Evropa ne želi porodice terorista

Foto: Twitter

Civili koji bježe iz posljednjih uporišta takozvane Islamske države u Siriji su u teškoj situaciji, ocjenjuje CNN-ov Ben Vidman.

Pobjednik sprovodi poraženog. Dječaci i muškarci takozvane Islamske države, sada su u rukama njihoviih neprijatelja.

U utorak, hiljade muškaraca, žena i djece odvedene su kamionima iz doskorašnjeg ISIS-ovog područja.

Među izbjeglicama je i Doroti Makver, žena Žan Mišel Klajna, teroriste povezanog sa napadima na Pariz u novembru 2015. godine.

Njen je suprug samo komponovao vjerske pjesme, tvrdi Doroti. Kaže kako je ubijen u nedjelju u vazdušnom napadu, dok je prije dvije nedjelje dron ubio njegovog brata Fabiana, takođe učesnika napade na Pariz. Kaže i kako joj je troje djece poginulo u borbama.

“Ne želim da se vratim u Francusku, jer je francuska država koristila oružje da ubije mog muža i znam da ću, ako se vratim, završiti u zatvoru”, kaže ona.

Kada je Islamska država bila na vrhuncu, desetine hiljada stranih državljana, uključujući mnoge iz zapadne Evrope, otišlo je u Siriju i Irak. Sada mnoge od njih matične države ne žele nazad.

Sana, Finkinja koja se preobratila u Islam, došla je u Siriju prije četiri godine sa svojim mužem, marokanskim vodoinstalaterom. Život je na početku bio dobar, prisjeća se.

Rat, a ne ISIS, uništio je taj život, kaže Sana. S ratom koji je skoro gotov i zemljom u ruševinama, sada želi da se vrati kući.

“Da, želim se vratiti u Finsku sada. Definitivno, definitivno”, kaže.

Po svemu sudeći, konačna bitka ostavila je za sobom puno civilnih žrtava.

“Izgubljena sam. Za sada ne mogu da mislim ni o čemu. Traumatizovana sam. U logoru je bio masakr. Mrtvi su svuda”, kaže jedna Belgijanka, žena ubijenog teroriste.

Niko nije više traumatizovan ovom katastrofom nego djeca koja su odrasla u toj ludoj kući od države koja je sebe zvala islamskom. Ispranog mozga u vihoru rata, a ne svojim izborom.

Srećnici bi se mogli vratiti u svoje zemlje daleko odavde. Ostali su osuđeni na težak život u pretrpanim kampovima za internaciju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zanimljivo
Gost
Zanimljivo

Više ne sjeku glave zarobljenicima u narandžastim kombinezonima. Kakva gomila budala.

Send this to a friend