Planeta

Hiljade žrtava u avionima oborenim u protekle četiri decenije

Foto: Twitter

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u četvrtak kako je “sumnjičav” u vezi sa padom ukrajinskog aviona Boeing 737 u blizini Teherana u srijedu.

U međuvremenu su Velika Britanija i Kanada objavile da su primile informacije koje sugerišu da je avion Ukrainian International Airlinesa sa 176 putnika, većinom onih s dvojnim iranskim državljanstvom, pogođen iranskim projektilom.

Iran odbacuje tvrdnje da je oborio letjelicu, te je pozvao američke zvaničnike da učestvuju u istrazi nesreće.

U nastavku slijedi pregled slučajeva u kojima su u protekle četiri decenije oboreni civilni avioni.

Ukrajina: Poginulo 298 ljudi

Sedamnaesti jul 2014. godine: Avion Malaysian Airlinesa, koji je letio od Kuala Lumpura do Amsterdama, oboren je iznad istočnog dijela Ukrajine, koji je pod kontrolom proruskih snaga.

Svih 298 osoba u Boeingu 777 je poginulo, a među njima su bila 193 državljana Nizozemske.

Zvaničnici iz Kijeva i proruski pobunjenici razmijenili su optužbe za lansiranje projektila koji je pogodio avion.

Prošle godine su nizozemske vlasti imenovale četvoricu osumnjičenika za napad, od kojih su trojica pripadnici ruske vojske.

Somalija: Ubijeno 11 osoba

Dvadeset treći mart 2007. godine: Teretni avion Iljušin II-76, u vlasništvu bjeloruske kompanije, oboren je raketom ubrzo nakon polijetanja iz somalijskog glavnog grada Mogadiša, pri čemu je poginulo 11 osoba.

Avion je prevozio bjeloruske inženjere i tehničare koji su putovali u Somaliju kako bi popravili drugi avion, koji je dvije sedmice ranije pogodio projektil.

Crno more: 78 žrtava

Četvrti oktobar 2001. godine: Ruski Tupoljev 154, koji je letio na relaciji Tel Aviv – Noovsibirsk, eksplodirao je iznad Crnog mora, a poginulo je 78 osoba, većinom Izraelaca.

Nesreća se dogodila manje od 300 kilometara od obale Krima.

Sedmicu poslije Kijev je priznao da je avion oboren nakon što je slučajno lansirana raketa.

Iran: Poginulo 290 putnika

Treći jul 1988. godine: Airbus A-300 u vlasništvu Iran Aira, koji je letio na putu od Bender Abasa do Dubaija, pao je u iranske teritorijalne vode Zaliva ubrzo nakon polijetanja.

Letjelica je pogođena sa dvije rakete lansirane sa američkog broda “USS Vincennes”, koji je patrolirao vodama Ormuskog moreuza, nakon što je najvjerovatnije zamijenjen za borbeni avion.

Svih 290 osoba u avionu je poginulo, uključujući 66 djece.

SAD je Iranu platio 101,8 miliona dolara kompenzacije za žrtve, prema dogovoru na Međunarodnom sudu pravde, ali se nikada nije zvanično izvinio za tragediju.

Sahalin, Rusija: 269 mrtvih

Prvi septembar 1983. godine: Južnokorejski Boeing 747 Korean Aira oborili su sovjetski lovci iznad ostrva Sahalin, nakon što je skrenuo sa kursa.

Poginulo je 269 osoba.

Pet dana kasnije su sovjetski zvaničnici potvrdili da su oborili letjelicu.

Pustinja Sinaj: 108 žrtava

Dvadeset prvi februar 1973. godine: Avion Boeing 727 Libyan Arab Airlinea, koji je letio iz Tripolija ka Kairu, izraelski lovci oborili su iznad pustinje Sinaj, a od 112 osoba koje su se nalazile u njemu preživjele su samo četiri.

Izralske snage intervenisale su pošto je avion letio iznad vojnih objekata u Sinaju, koji je tada bio pod izraelskom okupacijom.

Izraelski zvaničnici su rekli da su lovci otvorili vatru nakon što je odbijen zahtjev da se avion spusti na zemlju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Poređenje
Gost
Poređenje

Za prethodne 4 decenije, na svjetskim drumovima je poginulo oko 50 miliona ljudi, po 1,2 miliona prosječno godišnje.

Očerupana kokoš
Gost
Očerupana kokoš

Kad ga sruše amerikanci,onda je u pitanju greška,e jadnoga portala,ne brinite ne čita vas niko iz Amerike

Send this to a friend