Planeta

Indija zabranila TikTok i još 50-ak kineskih aplikacija

Indija će zabraniti TikTok te nekoliko drugih poznatih kineskih aplikacija jer, kako tvrde, predstavljaju “prijetnju suverenitetu i integritetu” njihove države, javlja CNN. Ovo je nastavak eskalacije tenzija između dvije zemlje.

Odluka Indije dolazi nakon što su njene trupe učestvovale u sukobima sa kineskom vojskom na Himalajima koji su počeli prošlog mjeseca i u kojima je 20 indijskih vojnika poginulo u sukobu 15. juna.

Vlada Indije je objavila da je zabranila aplikacije medju kojima su “TikTok”, “UC browser”, “WeChat” i “Bigo Live”, kao i platforme za elektronsku trgovinu “Club Factory” i “Shein” koje se koriste preko mobilnih i drugih uređaja koji mogu da se povežu na internet.

U saopštenju je Vlada izrazila zabrinutost zbog sigurnosti podataka i čuvanja privatnosti oko 1,3 milijarde Indijaca i navela da se time može ugroziti suverenitet i bezbjednost zemlje.

“Ministarstvo informacionih tehnologija primilo je mnoge pritužbe iz različitih izvora, uključujući nekoliko izvještaja o zlopotrebi nekih mobilnih aplikacija dostupnih za “Android” i “iOS” platforme za kradju i neovlašćeno prenošenje podataka korisnika na servere sa lokacijama van Indije”, navodi se u saopštenju.

Na kraju saopštenja se kaže da je ovo “pitanje veoma duboke i neposredne zabrinutosti koja zahtijeva hitne mjere”.

Send this to a friend