Planeta

Irački obavještajci otkrili kako su Amerikanci pronašli al-Bagdadija

Foto: Profimedia/ilustracija

Nakon dugotrajne potrage za Abu Bakrijem al-Bagdadijem jedan od glavnih pomoćnika vođe Islamske države otkrio je u februaru 2018. iračkim obavještajnim službama kako je Bagdadi godinama uspijevao pobjeći, kazali su irački zvaničnici.

Al-Bagdadi je znao da vodi strateške razgovore sa svojim zapovjednicima u kombijima kojima se prevozilo povrće, otkrio je Ismael al-Ethawi nakon što su ga uhapsile turske vlasti i predale Iračanima.

“Ethawi je otkrio vrijednu informaciju koja je pomogla iračkim bezbjednosnim agencijama da sastave posljednji dio slagalice Bagdadijevih kretanja i prostora u kojima se skrivao”, rekao je zvaničnik iračke bezbjednosne službe.

“Ethawi je otkrio detalje o petorici muškaraca, uključujući njega, te pojedinosti o njihovim sastancima s Bagdadijem u Siriji, kao i o različitim lokacijama”, rekao je izvor Rojtersu.

Lov na Bagdadija bio je frustrirajući za zapadne i arapske obavještajne agencije koje su godinama pokušavale ući u trag muškarcu koji je nametnuo vladavinu terora širom Sirije i Iraka, te izdavao naredbe za masovne egzekucije i odrubljivanje glava.

Prekretnica

Ethawija su irački obavještajci smatrali jednim od pet glavnih al-Bagdadijevih pomoćnika. Pridružio se Al Qaidi 2006., a američke snage uhapsile su ga 2008. i zatvorile na četiri godine, navode irački bezbjednosni zvaničnici.

Bagdadi je kasnije Ethawiju povjerio ključne uloge poput vjerskog učenja i izbora zapovjednika Islamske države.

Nakon što je skupina srušena 2017. Ethawi je prebjegao u Siriju sa suprugom Sirijkom.

Prekretnica se dogodila ranije ove godine u vrijeme zajedničke operacije američkih, turskih i iračkih agenata u kojoj su uhvaćeni istaknuti članovi IS-a, četvorica Iračana i Sirijac.

“Otkrili su nam gdje su se sastajali s al-Bagdadijem u Siriji pa smo se odlučili koordinirati s CIA-om i povećati prisutnost u tim područjima”, rekao je irački zvaničnik blisko povezan s više bezbjednosnih agencija.

“Sredinom 2019. uspjeli smo locirati Idlib kao područje u kojemu se al-Bagdadi selio iz sela u selo sa svojom porodicom i tri bliska pomoćnika”, kaže zvaničnik.

Lokalni neprijatelji

Hayat Tahrir Al-Sham, skupina poznatija kao Fronta al-Nusra koja kontroliše Idlib, pokrenula je vlastitu potragu za al-Bagdadijem pošto je otkrila da se on krije u tom području, naveo je zapovjednik džihadista za Idlib.

Fronta al-Nusra i Islamska država vodili su krvave bitke jedna protiv druge u ratu u Siriji.

Al-Nusra je navodno ranije uhapsila još jednog Bagdadijeva pomoćnika, Abu Sulejmana al-Khalidija, jednog od trojice muškaraca koji su sjedjeli uz Bagdadija u njegovoj posljednjoj video-poruci.

Hapšenje Khalidija bilo je ključno u potrazi za al-Bagdadijem, rekao je zapovjednik za Idlib.

Al-Bagdadi je možda procijenio da je skrivanje u Idlibu njegova najbolja nada nakon uništenja Islamske države u Iraku i Siriji, rekao je.

Vjeruje da je al-Bagdadi u Idlibu bio oko šest mjeseci i da je glavni razlog bilo skrivanje.

No al-Bagdadi je i dalje smatran velikom prijetnjom jer bi njegova prisutnost privukla pristaše u području u kojem Islamska država ima “ćelije spavače”.

4

avatar
1000
2
2
0
 
3
Zavisi.....StatistikaKrsto
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Statistika
Gost
Statistika

Od 2016., ubijen je svake godine, sa preskokom 2018. Ubili su ga Iračani, Rusi i Amerikanci.

Krsto
Gost
Krsto

Ovo je šesti put kako su ga ubili!

.....
Gost
.....

Pa, imao je 6 zivota…potrosio sve…

Zavisi
Gost
Zavisi

Vidjećemo hoće li ga i dogodine ubiti.

Send this to a friend