Planeta

Iran bi mogao imati nuklearnu bombu u roku od dvije godine

Ilustracija, foto: Pixabay

Iran bi mogao postati nuklearna sila u roku od dvije godine, procijenila je izraelska vojska.

U danas objavljenom izvještaju izraelske vojne obavještajne službe sugeriše se da se nastavljaju napori Irana da posjeduje nuklearno oružje i da će imati dovoljno materijala za nuklearnu bojevu glavu u roku od jedne godine i raketu da je transportuje u roku od dvije godine.

Objavljivanje izvještaja je odloženo na nedjelju dana nakon ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija u udaru američkog drona u Iraku.

Smrt iranskog generala smatra se mogućnošću da se napadnu desetine iranskih vojnih lokacija u susjednoj Siriji i nanese šteta konsolidaciji iranskih snaga u toj zemlji, kako smatraju izraelski bezbjednosni zvaničnici visokog ranga.

U izvještaju se razmatraju i znaci upozorenja koji se odnose na prijetnje na sjevernoj i južnoj granici Izraela.

To je prvenstveno prijetnja libanskog ekstremističkog Hezbolaha na sjeveru.

Vjeruje se da Hezbolah neće oklijevati da napadne čak i ako bi posljedica bilo velika eskalacija nasilja u regionu u slučaju da Izrael nastavi da cilja pripadnike te šiitske proiranske organizacije u Siriji.

Druga prijetnja je moguća eskalacija nasilja na Zapadnoj obali između ostalog zbog predstojećih palestinskih izbora nakon kojih bi ekstremistički Hamas mogao doći na vlast i na toj palestinskoj teritoriji.

Uprkos tim upozorenjima procena vojne obavještajne službe je da su izgledi da ove godine izbije rat dosta mali.

Send this to a friend