Planeta

Iran ubrizgao uranijumski gas

Iran je danas nastavio aktivnosti na obogaćivanju urana u postrojenju Fordo, saopštila je Iranska organizacije za atomsku energiju. U prvim satima u četvrtak uranijumski gas je ubrizgan u centrifuge i počela je proizvodnja obogaćenog uranijuma, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Centrifuge u Fordou su IR-1 – iranske centrifuge prve generacije kojima je, prema tom sporazumu, dozvoljeno da rade bez gasa.

Ubrizgavanjem uranijumskog gasa u njih centrifuge su iz dozvoljenog statusa istraživačkog postrojenja prešle u aktivnu nuklearnu oblast.

Iranski predsjednik Hasan Rohani najavio je ranije ove sedmice da će Iran nastaviti aktivnosti na obogaćivanju uranijuma u svojom postrojenju Fordo, 180 kilometara južno od Teherana.

Taj potez predstavlja još jedno udaljavanje od nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila, od kada su se iz njega, prošle godine, povukle Sjedinjene Američke Države.

SAD su potom ponovo uvele sankcije Teheranu, a najnoviji potez Irana nazvale su “velikim korakom u pogrešnom smjeru”.

Svjetski lideri upozorili su da bi ubrizgavanje uranijumskog gasa u centrifuge moglo da poveća tenzije između Irana i Zapada.

Ostavljajući prostor za diplomatiju, Teheran je saopštio da su razgovori mogući ako Vašington ukine sve sankcije i vrati se nuklearnom sporazumu.

Ž.N.

Send this to a friend