Planeta

Iranski lider povećava plate: Predstavio budžet kojim prkosi američkim sankcijama

Iranski predsjednik Hasan Rohani predstavio je danas u parlamentu “budžet otpora” koji svijetu treba da pokaže da će Iran da opstane uprkos sankcijama SAD.

“Sljedeće godine, kao i tekuće, naš budžet biće budžet otpora i istrajnosti uprkos sankcijama”, rekao je Rohani.

Predsjednik je rekao da budžet najavljuje da će iranske vlasti i pored sankcija uspeti da upravljaju zemljom, posebno u domenu naftne industrije. Budžet za narednu godinu predstavljen je nekoliko nedelja posle povećanja cena goriva u Iranu.

Ta odluka izazvala je proteste i nerede u zemlji. Rohani je odluku o povećanju cijene goriva obrazložio time da država nema drugo rješenje za pomoć “porodicama sa srednjim i niskim primanjima koje su žrtve ekonomske situacije koju su stvorile američke sankcije”.

Iranski predsjednik je danas najavio povećanje plata u javnom sektoru za 15 odsto.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila – SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su se u međuvremenu povukle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu, koji je postepeno počeo da smanjuje svoje obaveze proistekle po sporazumu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
News 24
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
News 24
Gost
News 24

Ajde ne folirajte se, svi znamo da Jenki korporacije kupuju od vas naftu na crno. Ne zaglupljujte taj narod.

Send this to a friend