Planeta

Islamska država preuzela odgovornost za masakr u Šri Lanki

Foto: Twitter

Militantna grupa “Islamska država” preuzela je odgovornost za terorističke napade u Šri Lanki, javljaju agencije.

Grupa nije predočila nikakve dokaze za tu tvrdnju.

Bombaški napadi u uskršnju nedjelju u Šri Lanki bili su osveta na nedavne napade na džamije na Novom Zelandu, izjavio je u utorak zvaničnik Šri Lanke, dodajući da se vjeruje da su dvije domaće islamske grupe odgovorne za napade u ovoj ostrvskoj zemlji.

“Prvobitna istraga otkrila je da je ovo bila osveta za napad na novozelandsku džamiju”, izjavio je parlamentu ministar za odbranu.

“To je uradio National Thowheed Jamath zajedno sa JMI”, rekao je on, misleći na drugu lokalnu grupu, Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Inače, u Šri Lanki je održana prva masovna sahrana u trenutku obilježavanja dana žalosti za žrtvama eksplozija bombi koje su odjeknule u nedjelju.

Broj poginulih u napadima na crkve i hotele povećao se na 321, saopštila je u utorak policija. Zemlja je održala tri minute ćutnje i na snazi je vanredno stanje kako bi se spriječili dalji napadi.

Vlada Šri Lanke okrivila je za napade lokalnu islamsku grupu National Thowheed Jamath (NTJ). Policija je sada privela 40 osumnjičenih u vezi sa napadom, izjavio je portparol u utorak.

Policija je uhapsila sirijskog državljanina radi ispitivanja o bombaškim napadima, izjavili su državni i vojni izvori. Drugi izvor je naveo da je Sirijac uhapšen nakon ispitivanja jednog lokalnog osumnjičenog.

Masovna sahrana održana je u crkvi Svetog Sebastijana u Negombu, sjeverno od Kolomba, koja je bila jedno od mjesta napada u nedjelju.

Zastave su spuštene na pola jarbola i ljudi su u tišini pognuli glave u znak sjećanja na žrtve, kao i 521 osobu povrijeđenu tokom napada.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Slavko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Islam, religija mira.

Send this to a friend