Planeta

Islamski revolucionarni sud osudio novinarku na 21 godinu zatvora zbog njenog zalaganja za prava žena

Iran
Iran

Islamski revolucionarni sud u Sanandaju, na zapadu Irana, osudio je novinarku Zinu Modares Gorji na 21 godinu zatvora zbog njenog zalaganja za prava žena.

Kurdski portal za ljudska prava Kurdpa izvijestio je da je sudija Mohamad Karami izrekao podijeljenu presudu u ovom slučaju, pri čemu je Gorji dobila 10 godina zatvora za “formiranje ilegalne grupe s ciljem svrgavanja režima” i još 10 godina za “saradnju s neprijateljskim grupama i vladama .” Uz to, dobila je godinu dana zbog “propagande protiv režima”.

Prema iranskom zakonu, izvršava se najduža kazna u slučajevima izricanja više kazni, što znači da će ona provesti deset godina u zatvoru. Međutim, nakon toga sud je odredio i 10-godišnji progon.

Njene pristalice kažu da je presuda zvanično saopštena 23. maja i da je njen pravni tim uložio žalbu. Njeni advokati zatražili su ponovno suđenje i osporavaju ono što smatraju preoštrom i politički motivisanom presudom koja ima za cilj zastrašivanje glasova u zemlji.

Kazna u egzilu, kažu analitičari, pokazuje koliko su daleko iranske vlasti spremne ići da ućutkaju neslaganje, nakon pobune širom zemlje zbog smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja zakona o hidžabu ili marami u septembru 2022.

Gorji je prvi put pritvorena tokom protesta inspiriranih smrću Mahse Amini.

Nakon prvobitnog pritvora od 40 dana zbog “okupljanja i dogovaranja protiv sistema”, Gorji je privremeno puštena uz kauciju.

Ponovno je uhapšena u aprilu 2023. i provela je oko mjesec dana u samici prije nego što je prebačena u opšte zatvorsko odjeljenje.

Prošlog mjeseca Gorji je na Instagramu rekla da su njenu knjižaru u Sanandaju na nekoliko dana prisilno zatvorile lokalne vlasti zbog navodnog nepoštovanja zakona o obaveznom nošenju hidžaba.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Renesansa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Renesansa
Gost
Renesansa

I ovi bi naši isto, da im može bit. Zašto se uopšte dijele na razne religije, kad su svi isti?

Send this to a friend