Planeta

Isplivali tajni detalji mučenja u zatvorima CIA

Ilustracija

Mučenje jednog osumnjičenog teroriste iz Al Kaide opisano je do detalja u novoobjavljenim pismima koja je sadašnja direktorka CIA Đina Hasel slala u sjedište agencije krajem 2002. godine, kada je vodila tajnu američku pritvorsku jedinicu na Tajlandu.

Vjeruje se da je osumnjičeni Abd al-Rahim al-Naširi učestvovao u planiranju bombardovanja broda “USS Colea” u Jemenu 2000. godine, a CIA je bila uvjerena da zna i za druge planirane napade.

Agenti CIA su tokom ispitivanja Al Naširija okrutno mučili na razne načine. Oni su ga skidali golog, vezivali ga u lance, udarali o zidove, zatvarali u malu kutiju i simulirali egzekucije nad njim, kao i kontroverzni metod “voterbording” prilikom kojeg su mu preko lica stavljali krpu, a zatim sipali vodu na njega kako bi on imao osjećaj da se davi. Međutim, to je sve bilo spomenuto u zvaničnim izvještajima.

Mnoge pojedinosti toga šta se dešavalo Al Naširiju tokom nekoliko nedjelja mučenja na Tajlandu nisu objavljene.

One su opisane u pismima koje je objavila Nacionalna bezbjednosna arhiva, privatni istraživački institut, koji ih je dobio na osnovu Zakona o slobodi informacija.

Ta dokumenta su, naravno, redigovana i mnoge stvari su skrivene, ali je iz njih jasno da je Haspel naredila agresivno mučenje osumnjičenog, čim je doveden u pritvorsku jedinicu.

Kako se navodi, odmah su mu obrijali glavu i stavili lance. Satima su ga držali u maloj kutiji gdje je mogao da stane samo sklupčan.

Nakon što su ga udarali o zid, on je navodno počeo da odaje planove napada na brodove u Hormuškom zalivu.

U jednom od dokumenata piše da je on jednog dana tri puta podvrgavan simulaciji davljenja.

Takođe su ga često držali u potpunom mraku sa kapuljačom na glavi i tada bi bio smješten u takozvanoj “velikoj kutiji”.

Iz dokumenata se može zaključiti da su se tehnike mučenja smjenjivale više puta.

“Ispitivači su pokrili glavu subjekta kapuljačom i ostavili ga da leži na stolu (nakon voterbordinga), stenjući, drhteći i iznova moleći Boga da mu pomogne”, piše u jednom od dokumenata koji se odnosi na 12. dan mučenja. Kako piše, nakon pola sata ležanja on je ponovo podvrgnut mučenju vodom, a zatim go zatvoren u malu kutiju.

Navodi se da su ispitivači takve seanse mučenja ponavljali iznova i iznova.

4 Komentara na "Isplivali tajni detalji mučenja u zatvorima CIA"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend