Planeta

Istorijski momenat za Argentinke: Da li će parlament glasati za legalizaciju abortusa?

Argentina je korak bliže legalizaciji abortusa. Donji dom parlamenta je u junu izglasao nacrt zakona u maratonskoj debati koja je trajala skoro 24 sata, dok su stotine hiljada žena mirno protestovale na ulici.

Sada se sprema još jedno glasanje, a žene se spremaju za dugačku i hladnu noć ispred zgrade Kongresa.

Gdje god da odete u Argentinu vidjećete žene koje nose zelene marame, oko vrata, zglobova ili zakačene na njihove torbe.

Te marame su simbol nacionalne kampanje za legalan, bezbedan i besplatan abortus koja je započela još 2005. godine.

Od tada je Kongresu predstavljeno sedam zakona, a sve se promijenilo ranije ove godine kada je predsjednik Maurisio Makri, koji se sam protivi abortusu, pozvao Kongres da raspravlja o ovom pitanju.

U Argentini je trenutno abortus dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili kada je život majke u opasnosti, a Argentinke su na protestima tražile da bude dozvoljen pod bilo kakvim uslovima u prvih 14 nedjelja trudnoće.

Desetine hiljada žena u Argentini bude primljeno u bolnicu nakon što izvrše abortus u tajnosti i takvim klinikama. Samo tokom 2016. godine umrlo ih je 43.

Kritičari navode da je predsjednik Argentine naredio debatu o ovom problemu samo da bi skrenuo pažnju naroda sa problematične ekonomije. Međutim, mnogi ipak smatraju da je rastući ženski pokret pomogao da se pitanje stavi na agendu.

Zakonu koji treba da se izglasa žestoko se protive Katolička crkva i papo Franjo.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend