Planeta

IDF pojačao napade na Džabaliju i Rafu; Izrael odbacio odluku GS UN o palestinskoj kandidaturi za članstvo

Foto: EPA

Sukob Izraela i Hamasa – 222. dan. Izrael širi ofanzivu u Rafi. Tenkovi su ušli u istočni dio grada. Ujednjene nacije saopštavaju da je u proteklih sedam dana Rafu napustilo 460.000 Palestinaca. Bijela kuća odbacuje tezu da se u Gazi sprovodi genocid. Zbog izraelskih napada i očekivane kopnene ofanzive pregovori o prekidu vatre su u pat poziciji, ocjenjuje Katar. Dešavanja pratite na CdM-u.

Žan Pjer: Bajdenova administracija radi na izvlačenju američkih ljekara iz Gaze

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena je angažovana na izvlačenju američkih ljekara iz Pojasa Gaze, izjavila je sekretarka za štampu Bijele kuće Karin Žan Pjer.

Grupa američkih ljekara iz Palestinsko-američkog medicinskog udruženja je potvrdila ove nedjelje za Vašington Post da su blokirani u Gazi nakon što je Izrael zatvorio granični prelaz Rafa, prenosi Rojters.

“Pomno pratimo ovu stvar i radimo na tome da izvučemo američke građane iz Gaze”, rekla je Žan Pjerova i potvrdila da se američka adimistracija po tom pitanju “direktno angažovala sa Izraelom”.

Bajdenova administracija je upozoravala Izrael da ne počinje veliku vojnu kopnenu operaciju u Rafi, ali prema riječima Žan Pjerove “napori da se ljekari izvuku se nastavljaju bez obzira na sve što se tamo dešava”.

IDF: Pogođen položaj Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni pogodili infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu.

Izraelske oružane snage (IDF) su navele da su izraelski avioni pogodili zgradu, iz koje je ranije danas raketirana Gornja Galileja.

Pored toga, u oblasti Džabal Rezlane pogođena je zgrada koja pripada Hezbolahovim elitnim snagama “Radvan”, a druga zgrada Hezbolaha je pogođena u Blidi, navodi IDF.

Al Džazira: Napad doseljenika na konvoj pomoći za Gazu

Doseljenici su napali kamione s humanitarnom pomoći dok su išli u pravcu Gaze preko Jerusalima, javlja dopisnik Al Džazire.

Oni su napali vozača kamiona u blizini vojnog punkta Beit El, sjeverno od grada Ramala.

Galant pozvao izraelsku vladu da donese odluku o poslijeratnom upravljanju u Pojasu Gaze

Izraelski ministar odbrane Joav Galant pozvao je vladu da donese odluku o poslijeratnom upravljanju u Pojasu Gaze, rekavši da neće podržati neograničenu izraelsku vojnu vladavinu nad palestinskom teritorijom.

Ranije danas, Benjamin Netanjahu je rekao da je pričanje o “danu poslije” rata tačka o kojoj je bespredmetno sada razgovarati jer rat neće završiti sve do poraza Hamasan.

Haarec: Odnosi Izraela i Egipta na najnižem nivou od početka rata u Gazi

Visoki izraelski zvaničnici strahuju da bi Egipat mogao prestati da posreduje između Jerusalima i terorističke grupe Hamas u vezi sa primirjem u Gazi i sporazumom o taocima, upozoravajući da će vojna i obavještajna saradnja između zemalja biti narušena ako se trenutna kriza nastavi, navodi list Haarec.

Izvještaj dolazi u trenutku kada Izrael i Egipat optužuju jedni druge da ometaju protok pomoći u Gazu, nakon što je Kairo rekao da će se pridružiti južnoafričkoj tužbi za “genocid” protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde, i nakon što su egipatski izvori zaprijetili da će planirana ofanziva u Rafi bi ugrozilo mirovni sporazum između zemalja iz 1979. godine.

“Trenutna situacija u odnosima sa Egiptom najgora je od početka rata“, rekao je jedan neimenovani zvaničnik.

Naglašava da iako je Kairo u prvim mjesecima rata razumio ciljeve Izraela za rušenje vlasti Hamasa u Gazi i da od kada je pokrenuta operacija u Rafi “Egipat namjerno djeluje protiv Jerusalima”.

Ujedinjene nacije: Izraelski tenk napao jasno označeno vozilo UN-a

Ujedinjene nacije tvrde da je izraelski tenk napao jasno označeno vozilo UN u ponedjeljak, ubivši jednog bezbjednosnog zvaničnika UN iz Indije i ranivši drugog iz Jordana.

“Ujedinjene nacije nemaju sumnju da su hici iz izraelskog tenka pogodili zadnji dio bijelog vozila UN na putu ka Evropskoj bolnici u južnom gradu Rafi u Gazi”, izjavio je Farhan Hak, zamjenik portparola UN, prenio je AP.

Hak je novinarima rekao da je Sektor za bezbjednost UN, koje je zaposlilo dvojicu zaposlenih, formiralo panel za utvrđivanje činjenica kako bi se otkrile okolnosti incidenta.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su ranije saopštile da su njih dvojica prolazila kroz područje gdje su se vodile borbe i ukazala na probleme u uspostavljanju komunikacijskih veza.

“Preliminarna istraga ukazuje da je vozilo pogođeno na području koje je proglašeno aktivnom zonom borbe”, saopštila je IDF, tvrdeći da joj “nije predočena ruta vozila”.

Hak kaže da je ubijeni član osoblja UN Vaibhava Anila Kalea, navodeći da je on prvi međunarodni zaposleni UN koji je ubijen u ratu u Gazi.

UN: Oko 450.000 ljudi izbjeglo iz Rafe

Izraelski tenkovi stigli su do naselja u istočnom dijelu Rafe. Vode se ulične borbe. Tvrde da su tom gradu posljednja uporišta Hamasa.

U iščekivanju kopnene ofanzive, Rafu je napustilo 360.000 Palestinaca. Sa sjevera Gaze otišlo je još 100.000 ljudi.

Više puta raseljeni Palestinci evakuisani su u dvije humanitarne zone u pjeskovitom području uz obalu.

Reagovao je premijer Katara Mohamed bin Abdulrahman el Tani koji je poručio da je ofanzifa izraelske vojske na Rafu unazadila pregovore o prekidu vatre sa Hamasom.

Istovremeno, vode se borbe i u drugim djelovima Pojasa Gaze. U kampu Nuseirat u centralnom dijelu Gaze stradalo je 36 ljudi.

Izraelski ministar nacionalne bezbjednosti Itamar Ben Gvir pozvao je Izrael da ponovo uspostavi naselja u Pojasu Gaze i “ohrabri dobrovoljni odlazak” Palestinaca iz enklave.

Send this to a friend