Planeta

Izraelska vojska napustila Kan Junis, sprema se za Rafu; Blinken: Dobra ponuda na stolu, čeka se Hamas

Foto: EPA

Sukob Izraela i Hamasa – 186. dan. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tvrdi “da je poznat datum” kada će trupe ući u grad Rafu. Vlasti u Gazi tvrde da je od početka sukoba poginulo 33.207 Palestinaca. Nakon odbijanja zahtjeva za dopremanje pomoći Gazi, Turska najavila nove mjere protiv Izraela. Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi navodi da se čeka odgovor Hamasa na najnoviji predlog o primirju i oslobađanju talaca na pregovorima koji se vode u Kairu. Dešavanja pratite na CdM-u.

Protest porodica talaca ispred kancelarije premijera u Jerusalimu

Rođaci otetih Izraelaca koji su se okupili ispred kancelarije izraelskog premijera u Jerusalimu traže od političkih lidera da pristanu na dogovor o oslobađanju talaca.

“Narod Izraela vam neće oprostiti i neće moći da krene naprijed i počne da se rehabilituje ako ne potpišete sporazum. Znamo da je neprijatelj okrutan i da otežavaju stvari. Ali jak premijer i jaka vlada koja želi svojim građanima da pruži zaista dobru budućnost, naći će način da prevaziđu prepreke koje neprijatelj stavlja na sto i vrati sve taoce, jer to je njihova nacionalna i moralna odgovornost”, poručuju porodice talaca.

Demontsracije se za sada odvijaju bez incidenata, a policija preusmjerava saobraćaj zbog zatvaranja okolnih ulica.

Izrael spreman za eventualni iranski napad

Izraelski vojni zvaničnici procjenjuju da će iranski odgovor na napad na konzulat u Damasku doći tek nakon muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, koji se završava 12. aprila.

Vojska takođe misli da će napad ciljati vojna ili strateška sredstva, a ne civilne objekte.

Kako se navodi u izvještaju, Izrael se sprema za mogućnost napada od strane nekog od brojnih iranskih saveznika, ili iz samog Irana, kao i za mogućnost višesmjernog napada.

Blinken: Dobar dogovor o primirju na stolu, lopta u Hamasovom dvorištu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Hamasu predstavljena “veoma ozbiljna ponuda” za sporazum o primirju i taocima koji “treba da bude prihvaćen“.

“Hamas bi sve ovo mogao odmah okončati i postići prekid vatre koji bi bio od koristi za narod Gaze i za taoce. Činjenica da i dalje nema pristanka odraz je onoga šta zaista misli o narodu Gaze”, rekao je Blinken poslije razgovora sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom.

Hamas “sada ima priliku da pristane na predlog o prekidu vatre i taocima. Lopta je u Hamasovom dvorištu”, rekao je Blinken.

Izraelska vojska napustila Kan Junis, priprema se za ofanzivu na Rafu

Izraelske odbrambene snage potvrđuju da je njihova 98. divizija povučena iz Kan Junisa u južnoj Gazi kako bi se trupe pripremile za dodatne operacije, uključujući očekivanu ofanzivu u Rafi.

IDF kaže da će u međuvremenu raditi na povećanju isporuke humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

Netanjahu: Izrael će eliminisati Hamasove brigade

Izrael će dovršiti eliminaciju Hamasovih brigada, uključujući i u Rafi i ništa to neće spriječiti, izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

“Ne postoji sila na svijetu koja će nas zaustaviti. Postoje mnoge sile koje to pokušavaju, ali to neće pomoći, pošto ovaj neprijatelj, poslije onoga što je uradio, to više nikada neće učiniti”, rekao je Netanjahu.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštava da je najmanje 33.360 Palestinaca od početka sukoba ubijeno, a 75.993 ranjeno.

Izrael priprema 40.000 šatora za Palestince

Izrael će postaviti 40.000 šatora za smještaj stotina hiljada Palestinaca koje će raseliti iz grada Rafa u Pojasu Gaze uoči kopnene ofanzive na taj grad.

U Rafi se trenutno nalazi više od milion ljudi, uglavnom raseljenih Palestinaca koji su pobjegli iz drugih područja Pojasa Gaze od napada izraelske vojske, od kojih su većina žene i djeca.

IDF tvrdi da se u Rafi kriju četiri bataljona Hamasa, dodajući da bez kopnene ofanzive neće biti moguće ”postići ciljeve usvojene na početku rata”.

Izraelska vojska tvrdi i da se u Rafi nalaze izraelski taoci koje je Hamas kidnapovao 7. oktobra.

SAD i druge zemlje protive se kopnenoj invaziji Izraela na grad Rafa.

Izrael prvi put koristio odbrambeni sistem C-Dome

Izrael je po prvi put upotrijebio svoj brodski odbrambeni sistem, nazvan C-Dome, protiv “sumnjive” mete koja je ušla u zračni prostor zemlje u blizini južnog grada Eilata.

C-Dome je mornarička verzija protivvazdušnog odbrambenog sistema Željezna kupola, koji se koristi za zaštitu od projektila i raketnih napada.

Izraelska vojska je u ponedjeljak naveče izvijestila o uzbuni u području Eilata, koje je u februaru ciljano balističkom raketom jemenskih pobunjenika Husa, saveznika Palestinaca.

“Nakon sirena koje su se oglasile u području Eilata u vezi s infiltracijom neprijateljsk letjelice… pomorske snage identifikovale su sumnjivu vazdušnu metu koja je prelazila na izraelsku teritoriju”, rekla je vojska u saopštenju.

“Metu je uspješno presreo pomorski odbrambeni sustav C-Dome”, rečeno je, uz napomenu da nema izvještaja povrijeđenima ili šteti.

Minisarstvo zdravlja Gaze: U posljednja 24 sata 153 mrtvih i 60 povrijeđenih

U posljednja 24 sata u Pojasu Gaze ubijene su 153 osobe, dok je povrijeđeno 60.

S ovim žrtvama, ukupan broj ubijenih u Gazi od 7. oktobra porastao je na 33.360, sa 75.993 povrijeđenih, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

Još najmanje 8.000 ljudi je nestalo.

Izrael: Turska izabrala da podrži Hamas, što ima ekonomsku cijenu

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac kaže da je Turska “jednostrano prekršila” trgovinske sporazume odlukom da ograniči izvoz u Izrael i da će Izrael odgovoriti sopstvenim trgovinskim ograničenjima na proizvode koji dolaze iz Turske.

“Erdogan ponovo žrtvuje ekonomske interese naroda Turske kako bi podržao Hamas, a mi ćemo odgovoriti istom mjerom”, kaže Kac.

VAFA: Izraelski napadi širom Pojasa Gaze, ima ubijenih i povrijeđenih

Nekoliko palestinskih državljana je ubijeno, a drugi su povrijeđeni, uključujući djecu i žene, u izraelskim vazdušnim i artiljerijskim napadima, piše VAFA.

Navode da je izraelsko granatiranje koncentrisano na gradove Gaze, Deir al-Balah, Rafa i sjeverne oblasti Gaze. U centralnoj Gazi, Palestinac je ubijen, a 20 osoba je ranjeno u vazdušnom napadu u gradu Deir al-Balah.

Dopisnik VAFA je takođe izvijestio o ubistvu jednog građanina i ranjavanju drugih u izraelskom granatiranju komiteta koji su obezbjeđivali distribuciju pomoći na jugoistoku Gaze.

U međuvremenu, zdravstveni izvori u Stripu izvijestili su da su do sada pronađena tijela i ostaci najmanje 84 osobe.

Sinoć su lokalni izvori izvijestili o ubistvu pet Palestinaca u izraelskom granatiranju na zgradu u izbjegličkom kampu Al-Magazi.

Francuska, Egipat i Jordan pozvali na prekid vatre u Gazi

Francuski predsjednik Emanuel Makron, egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi i jordanski kralj Abdulah Drugi pozvali su na trajni prekid vatre u Gazi i rješenje sa dvije države.

“Suočeni sa nepodnošljivim brojem žrtava, mi, šefovi država Egipta, Francuske i Jordana, zahtijevamo momentalnu i bezuslovnu implementaciju rezolucije 2728 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija”, navedeno je u zajedničkoj izjavi, prenosi Politiko.

Dodaje se da je “rješenje sa dve države”, odnosno dogovor o prekidu vatre koji uključuje postojanje dvije nezavisne države jedina “pouzdana opcija za garanciju mira i bezbjednosti”.

IDF: U napadu na Kan Junis ubijen terorista koji je učestvovao u masakru 7. oktobra

Jedan od Hamasovih terorista koji je učestvovao u napadu 7. oktobra ubijen je u nedavnom izraelskom vazdušnom napadu na Kan Junis, saopštile su Izraelske odbrambene snage.

Takođe, tokom proteklog dana, izraelske vazdušne snage su napale nekoliko lokacija koje pripadaju terorističkim grupama širom Pojasa Gaze, uključujući zgrade, raketne položaje i drugu infrastrukturu.

Turska uvela sankcije na izvoz Izraelu u 54 različite kategorije

Turska odluka o uvođenju ograničenja na izvoz proizvoda u Izrael stupila je na snagu.

Riječ je o sankcijama na izvoz robe iz 54 različite kategorije, dok se ne proglasi prekid vatre u Gazi, saopštilo je Ministarstvo trgovine Turske.

Ministarstvo navode da će ograničenja uključivati proizvode od gvožđa i čelika, građevinsku opremu i proizvode, mašine i drugo.

Turska otvoreno podržava Hamas, i poslala je desetine hiljada tona humanitarne pomoći u Pojas Gaze od početka sukoba 7. oktobra.

Odluka o sankcijama je uslijedila nakon što je Izrael odbacio zahtjev Turske da se pridruži međunarodnim naporima vazdušnih pošiljki humanitarne pomoći za stanovnike Pojasa Gaze.

Guteres zatražio da se novinarima dozvoli ulaz u Pojas Gaze

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je pozvao Izrael da dozvoli stranim novinarima da uđu u pojas Gaze.

Tvrdi da informacioni rat pogoršava uticaj rata između Izraela i Hamasa.

“Odbijanje ulaska međunarodnim novinarima u Gazu omogućava da dezinformacije i lažni narativi cvjetaju”, napisao je Guteres u objavi na mreži X.

Vojska SAD: Uništeni PVO i sistemi bespilotnih letjelica Huta

Uništeni su protivvazdušna odbrana i sistemi bespilotnih letjelica snaga Huta u Jemenu, saopštila je vojska Sjedinjenih Država.

Američka vojska navodi da je akcija, izvedena tokom jučerašnjeg dana, učinjena bez štete na komercijalnim brodovima.

Hamas: Beskompromisan predlog Izraela, proučićemo i dati odgovor

Hamas saopštava da predlog Izraela, koji je dobio od posrednika Katara i Egipćana, ne ispunjava nijedan od zahtjeva ove palestinske frakcije.

Međutim, Hamas navodi da će proučiti predlog, koji je opisan kao “nepopustljiv”, i dostaviti svoj odgovor posrednicima.

Čeka se odgovor Hamasa na predlog o primirju

Sukob u Pojasu Gaze ušao je u 186. dan. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tvrdi “da je poznat datum” kada će trupe ući u grad Rafu.

“Radimo na ostvarivanju naših ciljeva sve vreme, da bi oslobodili naše taoce i potpuno pobijedili Hamas”, rekao je Netanjahu u obraćanju naciji.

Ministarstvo zdravlja u Gazi tvrdi da je od početka sukoba poginulo 33.207 Palestinaca, a da ih je 75.933 ranjeno.

Izrael je odbacio zahtjev Turske da se pridruži međunarodnim naporima vazdušnih pošiljki humanitarne pomoći za stanovnike Pojasa Gaze, zbog čega će zvanična Ankara preduzeti nove kontramjere protiv Izraela, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Predsjedavajuća Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ambasadorka Malte u UN Vanesa Frazije, prosledila je zahtjev Palestine da postane punopravni član Svjetske organizacije nadležnom Odboru za prijem novih članica.

Tokom jučerašnjeg dana održan je dijalog predstavnika Izraela i Hamasa. Američki CNN javio je da je direktor američke Centralne obavještajne agencije Bil Berns u Kairu predstavio je novi predlog o prekidu vatre.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi navodi da se čeka odgovor Hamasa na najnoviji predlog o primirju i oslobađanju talaca na pregovorima koji se vode u Kairu.

8

avatar
1000
3
5
0
 
7
CoolBez lazi otpisaKefaloLeonEto tako
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Eto tako
Gost
Eto tako

Nekad oplakah Jevreje citajuci kao dijete “Anu Frank”…
Sramni narod,pi…

Cool
Gost
Cool

A ko je izdao tu Anu Frank?Jevrej
A ko je izdao Isusa?Jevreji
Pametnome dosta

Cool
Gost
Cool

Izrael ke ovaj an davno pripremio.Pogledaj malo izjave njihovo zajedno sa USA.Imaju plan već odavno da isele Gazu da sve poravne i da prokopaju kanal kokem će dati ime po osnivaču Izraela i zaobidju Suecki kanal.Time bi svi zavisili od njih Amerike.Slušaj šta je rekao Trampov zet.Imaju plan da sad dje je Gaza naprave vile naprave drugi Dubaji,nad tijelima grobovima… Više »

Car
Gost
Car

Mišljenja sam da Hamas ili je lud ili s njim upravlja neko ko ne želi trenutno mir, odbiti predlog za prijeko potrebne pregovore nenormalan potez

Kefalo
Gost
Kefalo

Znaci tebi da neko zauzme Crnu Goru i da te procera u rezervate, i da ti rade sta god hoce, hapse porodicu, ubijaju, prebijaju bez bilo kakve odgovornosti i jos svake godine uzimaju malo po malo te teritorije sto ti je ostalo, ti nih ne bi napadao? Nego bi se branio diplomatijom? Posto niko ne stavlja veto ni na sta,… Više »

Objektivno
Gost
Objektivno

Palestinci su sada na polovini Gaze. Hamas je svojim ludačkim postupkom nanio ogromnu štetu svom narodu, kao već 6 puta do sada. Prije 60 godina Palestina je trebala da obuhvata 50% teritorije Izraela. Sada su ih, nakon 6 većih i bezbroj malih ratova, sveli na 15 %.

Leon
Gost
Leon

umjereni Palestinici su u zadnjih 75 godina pristali na sve sto je Izrael trazio. I ipak nije dovoljno. Problem nisu Jevreji nego njihova cionisticka ultra desna vladajuca garnitura koja zeli Izrael bez Palestinaca. Ako ikada u toj drzavi bilo kako se zvala svi stanovnici budu imali jednaka prava onda moze da bude mir. To je jedina sansa za Izrael da… Više »

Bez lazi otpisa
Gost
Bez lazi otpisa

Uz pomoc americke demokratije, novca i oruzja.
Zato, podrzavam Rusiju na medunarodnoj politici.
Rusija ne ratuje protiv islamske kulture i tradicije, a Amerika?

Send this to a friend