Planeta

Izrael bi mogao napasti iranske vojne ciljeve u Iraku

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman je signalizirao da bi Izrael mogao napasti sumnjive iranske vojne objekte u Iraku, kao što je to učinio u Siriji izvršivši brojne vazdušne udare, prenosi Reuters.

Citirajući iranske, iračke i zapadne izvore, Reuters je prošle sedmice naveo da je Iran proteklih mjeseci prebacio balističke rakete kratkog dometa kod svojih šiitskih saveznika u Iraku.

Teheran i Bagdad su zvanično negirali takve navode. Izrael na iransku ekspanziju gleda kao na pokušaj otvaranja novog fronta protiv njih. Izrael je nekoliko puta lanisrao rakete na Siriju u posljednje vrijeme u pokušaju da spriječi širenje iranskih snaga koje pomažu zvaničnom Damasku u sukobu.

“Pratimo sve što se dešava u Siriji, a u vezi s iranskim prijetnjama ne ograničavamo se samo na teritoriju Sirije. Ovo takođe treba da bude jasno”, rekao je Avigdor Lieberman na konferenciji u Jerusalemu.

Na pitanje da li ovo uključuje Irak, Liberman je odgovorio:

“Ja kažem da ćemo se suočiti sa bilo kojom iranskom prijetnjom, nije važno odakle ona dolazi. Izraelska sloboda je potpuna. Zadržavamo ovu slobodu djelovanja”.

1 Komentar na "Izrael bi mogao napasti iranske vojne ciljeve u Iraku"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend