Planeta

Izrael će platiti visoku cijenu zbog ambasade

Donald Tramp

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će Izrael platiti “višu cijenu” u pregovorima sa Palestincima nakon njegove odluke da preseli ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Tramp je sinoć, govoreći na političkom skupu u Zapadnoj Virdžiniji, rekao da će Palestinci “dobiti nešto dobro” zauzvrat, “jer je sada na njih red”, ali nije objelodanio detalje, prenose izraelski mediji.

On je to rekao u posljednjim minutima političkog skupa fokusiranog uglavnom na druga pitanja.

Skup je održan nekoliko sati pošto su Trampov bivši advokat Majkl Koen i šef predsjedničke kampanje Pol Manafort proglašeni krivim za niz finansijskih krivičnih djela.

Na kraju je Tramp počeo da nabraja šta smatra najvećim dostignućima svoje spoljne politike i kada je pomenuo premještanje ambasade, rekao je da će Izrael, pošto se pitanje Jerusalima više ne razmatra, morati da da nešto Palestincima zauzvrat.

“Ako će ikada biti mira s Palestincima, dobro je što je to urađeno”, rekao je Tramp o preseljenju ambasade u maju nakon njegove odluke da u decembru prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela, iako u istočnom, anektiranom dijelu tog grada Palestinci planiraju sjedište svoje buduće nezavisne države.

Oni su od tada prekinuli kontakte sa SAD.

“Skinuli smo to s dnevnog reda. U prošlim pregovorima nikada nisu prevazišli Jerusalim. Sada će Izrael morati da plati višu cijenu, jer se to više ne razmatra. Palestinci će dobiti nešto vrlo dobro, jer su oni na redu”, rekao je Tramp, dodavši da sada razumije zašto njegovi prethodnici nijesu ispunili obećanje da presele ambasadu SAD u Jerusalim.

On je rekao i da su ga zvali mnogi svjetski lideri, apelujući da ne ostvari svoju odluku, ali da je smatrao da je to trebalo uraditi još prije mnogo godina.

Takođe je ponovio da je izraelsko-palestinski mirovni sporazum “najteži od svih”.

1 Komentar na "Izrael će platiti visoku cijenu zbog ambasade"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend