Planeta

Izrael počeo da bombarduje Gazu

Raketni napad na Izrael, foto: Twitter

Izraelska vojska objavila je da je počela sa napadima na Hamasove mete u Gazi, nakon što je iz blokiranog pojasa u jutarnjim satima izveden raketni napad na Izrael.

<<<Nove tenzije: Izrael mobiliše hiljade rezervista<<<

Portparol izraelske vojske je izjavio da napadi imaju za cilj uništenje položaja Hamasa, javila je Anadolija.

Prema Ministarstvu informacija Gaze, vazdušni napadi izraelske avijacije usmjereni su na sjeverni dio Pojasa Gaze, dok je portparol ministarstva zdravlja kazao da su obližnje bolnice i ambulante spremne da prime eventualne žrtve napada.

Ministratsvo zdravlja je pozvalo stanovništvo da preduzme sve mjere predostrožnosti.

Reporter Al Jazeere, koji izvještava sa granice Gaze i Izraela, rekao je da su izraelski zvaničnici izdali slična upozorenja stanovnicima na njihovoj strani.

„Vidimo nekoliko oblaka dima iznad Gaze, a dolazi i potvrda da je izraelska vojska počela s udarima. U krugu od 40 kilometara oko granice, izraelski zvaničnici pozvali su na otvaranje skloništa, zbog mogućeg kontraudara iz Gaze“, rekao je on.

Na početku susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a nedugo nakon početka izraelskog napada na Gazu, Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da budući mirovni dogovor na Bliskom istoku mora uključivati pravo Izraela na samoodbranu.

Izrael krivi Hamas za napad

Našto ranije, izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Nikolaj Mladenov osudio je raketni napad na Izrael izveden iz Pojasa Gaze u kojem je ranjeno sedam osoba i nazvao ga “apsolutno neprihvatljivim”.

Mladenov je napisao na Twitteru da UN i egipatski posrednici intenzivno rade sa obje strane, ali da je “situacija još napeta”, prenio je AP.

Zalaganje Egipta i UN-a za prekid vatre između Izraela i pokreta Hamasa je u prošlosti dalo rezultate i zaustavilo nasilje.

Raketni napad iz Pojasa Gaze izveden je u ponedjeljak ujutro i u tom napadu je pogođena kuća u Mishemeretu, a ranjeno je sedam osoba, uključujući bebu, dvoje djece i dvije žene.

Izraelska vojska je ranije za napad optužila palestinski pokret Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze.

Send this to a friend