Planeta

Izraelski ministar podržava proteste u Iranu

Izraelski ministar za obavještavanje Izrael Kac izrazio je podršku iranskim antivladinim demonstrantima.

On je istakao da izraelska politika ne podrazumeva mješanje u unutrašnja pitanja Teherana.

“Mogu samo da poželim uspeh iranskom narodu u borbi za slobodu i demokratiju. Ako uspiju u postizanju slobode i demokratije, mnoge prijetnje Izraelu i cijelom regionu danas će nestati”, rekao je Kac izraelskom radiju, prenosi Rojters.

Upitan zašto izraelski premijer Benjanim Netanijahu ne slijedi primer američkog predsjednika Donalda Trampa i ne pruži otvoreniju podršku demonstrantima, Kac je odgovorio:

“Izrael se obavezao da se neće mješati u ovo unutrašnje pitanje”.

Juče je jedan iranski zvaničnik optužio “strane agente” za sukob u kojem su ubijena dva demonstranta, a Kac je takve tvrdnje ocijenio kao standardne izjave, kako je rekao, “lažljivog i propagandističkog režima”.

Izrael odavno izražava zabrinutost zbog nuklearnog programa šiitskih iranskih vlasti i njihove podrške islamističkim gerilama u Libanu i na palestinskim teritorijama, a istu zabrinutost djele i sunitske arapske zemlje.

Četvorodnevni protesti u Iranu stavili su svešteničko rukovodstvo te zemlje pred najsmeliji izazov od proreformskih nereda 2009, a do sada je, kako danas navode iranski državni među, ubijeno 12 ljudi u sukobima s policijom, zaključuje britanska agencija.

AP navodi da demonstracije, započete u četvrtak zbog, kako se ocenjuje, ekonomskih nedaća koje su zahvatile Iran, deluju kao najmnogobrojnije u Islamskoj republici od 2009. kada su održani protesti zbog osporavanih predsjedničkih izbora.

Že.B.

Send this to a friend