Planeta

Izvještaj Bijele kuće: Okončava se pandemija; Stvarnost: Stotine hiljada u bolnici

Bijela kuća

Kancelarija za nauku i tehnologiju Bijele kuće objavila je da se “okončava pandemija koronavirusa”, što je stavljeno na sam vrh dostignuća  administracije predsjednika Donalda Trampa. Međutim, realnost je drugačija – samo prošle sedmice skoro pola miliona Amerikanaca bilo je pozitivno na koronavirus.

Izvještaj te kancelarije Bijele kuće napisan je na 62 stranice, a u njemu su opisana sva “dostignuća Trampove administracije u protekle četiri godine”.

Među istaknutim uspesima navedeno je i “završavanje pandemije koronavirusa”, a to saopštenje Bijele kuće je poslato svim američkim medijima.

“Od početka pandemije uprava je preduzela odlučne akcije kako bi angažovala naučnike i zdravstvene radnike iz akademske zajednice, industrije i vlade da istražuju, rade na liječenju i pobijede bolest koju izaziva koronavirus”, navedeno je, između ostalog, u tom saopštenju.

Takve izjave Bijele kuće dolaze u trenutku kada se u SAD bilježe rekordni brojevi zaraženih koronavirusom. Samo je prošle sedmice postignut novi, tragični rekord od 83.000 novozaraženih u jednom danu, odnosno 70.000 u prosjeku u posljednjih sedam dana, što je najveći broj od početka pandemije.

U bolnicama se nalazi skoro 45.000 ljudi zaraženih koronavirusom.

Pre mesec dana u bolnicama je bilo oko 30.000 pacijenata.

CNN je naglasio da je Tramp u više navrata umanjivao brojeve zaraženih, govoreći da je za to krivo “masovno testiranje”. Podsjeća se i da su slučajevi zaraze pogodili i Trampovu administraciju.

Send this to a friend