Planeta

Izvještaj naučnika iz 60 zemalja: Posljednja decenija najtoplija od kada se mjere temperature

Posljednja decenija je bila najtoplija od kada se mjere temperature vazduha, potvrdili su naučnici. Zabrinjavajući su podaci za period od 2014. do 2019. godine.

Svaka decenija od 1980. godine je toplija u odnosu na onu prethodnu, piše britanski dnevni list The Guardian. Najtopliji je period od 2010. do 2019. godine. Temperatura je znatno porasla od 2014. do 2019. kada su zabilježeni i rekordi.

Riječ je o periodu kada su Evropa, Sjedinjene Američke Države i Indija bile pogođene toplotnim talasima. Tada su izmjerene i visoke temperature na Arktiku, a požari su bijesnili od Kalifornije, preko Grčke do Australije.

Klimatolog sa Univerziteta Penn Michael Mann je upozorio da se u predstojećoj deceniji mora hitno djelovati kako bi se smanjio porast temperature.

“O tome mora razmišljati svaki Amerikanac u trenutku kada bude razmišljao za koga glasati na predsjedničkim izborima”, dodao je.

Izvještaj u kojem se upozorava na posljedice globalnog zagrijavanja je sačinilo 520 naučnika iz 60 zemalja. Objavljen je u časopisu Bulletin of the American Meteorological Society.

Britanski naučnik Robert Dunn je ukazao da je početak ovog milenijuma bio topliji u odnosu na period industrijske revolucije.

Send this to a friend