Planeta

Japanci uvrijeđeni, Netanjahu servirao Abeu desert u cipeli

Foto: Instagram

Nesvakidašnji postupak obilježio je posjetu japanskog premijera Šinzo Abea i njegove supruge izraelskom kolegi Benjaminu Netanjahuu-desert im je poslužen u cipeli.

Služenje hrane u cipelama izgleda kao čudan izbor za bilo koju kulturu, ali ima naročito negativnu konotaciju u Japanu. Cipele se tamo preziru, te su brojne izraelske diplomate osudile ovu odluku, nazivajući je glupom i neosjetljivom.

“Ne samo da Japanci ne ulaze u svoje kuće dok ne izuju cipele, već ih nećete vidjeti obuvene ni u njihovim kancelarijama. Čak ni premijer, ministri i poslanici ne nose cipele dok rade”, rekao je diplomata iz Izraela, koji je služio u Japanu.

Cipele u kojima su čokoladne praline poslužene zapravo su skulpture, napravljene od metala.

Kuvar, Segev Moše, koji ih je poslužio, poznat je u Izraelu kao jedan od najboljih, a prošle godine je tokom susreta Netanjahua i američkog predsjednika Donalda Trampa takođe pripremio neobičan desert sa likom izraelskog premijera i prvog čovjeka SAD.

Kritike na račun poslastice bile su brojne, ali izvor blizak kuvaru ističe da su premijeri i njihove supruge uživali u obroku, te da je Abe čak pozvao Segeva da ode da kuva u Japanu.

Ž.N.

Send this to a friend