Planeta

Junker pokušava da umiri Trampa: Mi smo saveznici, ne neprijatelji

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker i američki predsjednik Donald Tramp dali su danas naznake da se smiruju napetosti, uoči razgovora u četiri oka u Ovalnom kabinetu Bijele kuće, tokom kojih će pokušati da zaustave trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

“Bliski smo partneri, mi smo saveznici, a ne neprijatelji”, izjavio je Junker, a Tramp je kazao da “od sastanka očekuje vrlo pozitivne stvari”.

Junker smatra da bi Brisel i Vašington trebalo da sarađuju, jer se između njih odvija polovina svjetske trgovine.

Tramp je odgovorio da je saglasan.

“A ako bismo uspjeli da nema ni carina, ni barijera, ni subvencija, Amerika bi bila izuzetno zadovoljna”, dodao je, ponavljajući da je njegova zemlja “izgubila stotine milijardi dolara u poslovima sa EU”.

“Želimo jednostavno jednak tretman za poljoprivrednike, industrijalce, za sve u svijetu”, kazao je Tramp.

SAD su 1. juna uvele carine od 25 odsto na uvoz čelika, te deset odsto na uvoz aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika. Tramp je objasnio da evropskim zemljama zamjera to što nisu dovoljno otvorile svoja tržišta za američke proizvode. Zvanični Brisel je Trampu odgovorio istim mjerama.

Ali potom je američki predsjednik zaprijetio uvođenjem carina na evropske automobile, što posebno brine Njemačku, u kojoj je u tom sektoru zaposleno oko 800.000 ljudi.

Nakon Kine, Amerika je vodeće izvozno tržište evropskih automobila. Amerikanci su lani kupili 1,2 miliona evropskih vozila, a Evropljani šest puta manje američkih.

2 Komentara na "Junker pokušava da umiri Trampa: Mi smo saveznici, ne neprijatelji"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend