Planeta

Kairo postaje ružan, evo zašto Egipat gradi novu prijestonicu

Egipatska vlada planira da se naredne godine useli u, za sada neimenovani, pametni grad u pustinji, ali pitanje je da li će se iko drugi preseliti, piše Guardian.

Radovi na gradilištu novog egipatskog glavnog grada, 40 kilometara istočno od Kaira, teku, a bilbordi, postavljeni uz autoput, obećavaju “zelenilo od 360 stepeni”, otvorene prostore, te, jednostavno-disanje.

Portparol projekta, Haled el Huseini, kaže da Kairo više nije pogodan za Egipćane, prenaseljen je, velike su gužve u saobraćaju, nivo zagađenja je visok, a mjesta za stanovanje nema dovoljno.

“Bez ikakvog specifičnog master plana, počeo je da postaje ružan”, dodao je el Huseini.

Alternativni glavni grad će obuhvatiti 700 kvadratnih kilometara, što znači da će biti velik skoro kao Singapur, a imaće pet miliona ljudi.

Većina vladinih zgrada, kao i onih u kojima boravi egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi, trebalo bi da se presele tamo u junu naredne godine.

Broja stanovnika u Kairu neprestano raste-u 2017. bio je veći za pola miliona. Međutim, glavni grad Egipta već je okružen  čitavom kolekcijom polupraznih gradova, a svaki od njih postao je spomenik nemogućnosti njihovih graditelja da većinu stanovnika izvuku iz centra Kaira.

Ž.N.

Send this to a friend