Planeta

Kako je žena Kim Džong Una od drugarice postala poštovana prva dama

Ženi sjevernokorejskog lidera Kima Džonga Una, Ri Sol Džu status je upravo unaprijeđen sa “drugarice” na “poštovanu prvu damu”.

Ovo je možda pokušaj stvaranja kulta ličnosti oko nje, piše “Biznis insajder”.

Državna sjevernokorejska novinska agencija (KCNA) izvijestila je da je Ri prisustvovala baletskoj predstavi tokom posjete trupe Nacionalni balet Kine u subotu.

Bračni par Kim je prisustvovao na koncertu benda Moranbong povodom 70. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije.

U izveštaju je Ri označena kao “poštovana prva dama”, ili “cijenjena”, uz korišćenje posebnog glagola na kraju titule koji dodatno pojačava odavanje počasti.

Piter Vord sa portala “Sjevernokorejske vijesti” rekao je da je unapređenje termina obično rezervisano za sjevernokorejske vrhunske vođe.

Iako je KCNA u izvještaju pomenula druge visoke članove režima koji su bili na baletskoj predstavi – uključujući vojnog zvaničnika Čoija Rjong Hea, šefa obavještajne službe Kima Jong Čola i Kimovu sestru i šeficu propaganda Kim Jo Džong – njima je data titula “drugova”, što znači niži status od Ri.

Obilježavanje Ri kao “prve dame” možda je pokušaj da se Sjeverna Koreja predstavi kao “normalna država” koja ima tradicionalni “prvi par”.

Tokom sastanka između Kima i južnokorejskog izaslanika u martu, Asahi Šimbun je izvjestio da je Ri govorila o Kimu kao o “njenom mužu”, što je označili veliki prelaz u jeziku, s namjerom da se normalizuje odnos između lidera i njegove žene.

Veoma malo je poznato o Ri, koja je zvanično identifikovana kao Kimova supruga u družavnim medijima 2012. U prošlosti je svega nekoliko puta izlazila u javnost, a tokom iznenadne posjete Kini sa mužem pohvaljen je njen stil oblačenja.

Južnokorejski obavještajci vjeruju da ima 28 godina i da je majka troje djece, međutim sjevernokorejska vlada drži te informacije u tajnosti.

Baletska predstava na kojoj je Ri bila slavila je sjevernokorejski Dan sunca kojim se obilježava, kako se vjeruje, rođendan osnivača režima Kima Il Sunga.

Send this to a friend