Planeta

Kako su neposlušni pomoćnici spasli Trampa

Foto: Twitter

Mit o američkom predsjedniku Donaldu Trampu predstavlja ga kao čovjeka od autoriteta, šefa koji zahtijeva lojalnost i dobija je. Međutim, njegovi pomoćnici zapravo ne slušaju šta on kaže – što je možda sačuvalo poziciju prvog čovjeka Amerike, navodi se u jednom dijelu izveštaja specijalnog savjetnika Roberta Milera koji je objavljen u četvrtak.

Robert Miler u izvještaju ističe da su napori Donalda Trampa da utiče na njegovu istragu uglavom bili neuspješni, opisujući ih kao potencijalnu opstrukciju pravde i dodajući da su za to najzaslužnije osobe koje okružuju predsjednika i “koje su odbile da izvršavaju naredbe i pristaju na njegove zahtjeve”.

Ako su svi predsjednikovi ljudi u slučaju Ričarda Niksona izgubili kontrolu nad njegovom zavjerom, pomoćnici aktuelnog američkog predsjednika pomogli su time što su njegove zahtjeve tretirali upravo onako kakvi su i bili – kao pozive na moguće kriminalne radnje i pravovremeno ih ignorisali.

“To je više nego ironično, sve priče da je odbijanje Trampovog osoblja i podređenih da izvrše veći dio njegovih zahtjeva možda pomoglo da se predsjednik izoluje od zaključka o opstrukciji “, objavio je Stiv Vladek, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Teksasu.

Bivši pomoćnik američkog tužioca u južnom okrugu Njujorka Heri Sandik smatra da to što je pobuna podređenih navodno onemogućila Trampov napor da opstruiše istragu, ne umanjuje krivicu prvog čovjeka Amerike.

Ističe da ne morate uspjeti u ometanju istrage, već i da je sam pokušaj opstruisanja pokazatelj da Tramp nije nevin.

“Iz izvještaja je sasvim jasno da Miler misli da je Tramp zapravo pokušao da ometa istragu”, naglasio je Sandik.

Miler u izvještaju nabraja neke od slučajeva kada su se Trampovi pomoćnici oglušili o njegove naredbe i navodi slučaj direktora FBI Džejmsa Komija koji nije zaustavio istragu bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina, uprkos Trampovoj naredbi da to učini.

Pored toga, navodi da advokat Bijele kuće Don Makgen nije rekao zamjeniku generalnog tužioca Rodu Rozenštajnu da Miler mora biti smijenjen iako je Tramp to zahtijevao.

Ističe se i da pomoćnici Kori Levandovski i Rik Dirborn nisu dostavili poruku generalnom tužiocu Džefu Sešonsu da treba ograničiti istragu o ruskom miješanju samo na buduće izbore, iako je američki predsjednik izdao tu naredbu.

Makgen se, takođe, nije pridržavao onoga što je u izvještaju opisano kao višestruki zahtjevi da promijeni svoju verziju događaja oko Trampovih napora da Milera ukloni kao specijalnog savjetnika.

Specijalni savjetnik Robert Miler sačinio je izvještaj na 448 stranica o ulozi Rusije tokom američkih predsjedničkih izbora 2016. godine i dostavio ga glavnom službeniku za sprovođenje zakona u SAD, advokatu Vilijamu Baru.

Američki državni tužilac nakon toga je stao u žestoku odbranu predsjednika Trampa i naglasio da Miler nije zaključio da je došlo do dogovora između Trampovog predizbornog štaba i Moskve.

Robert Miler, bivši direktor FBI, od 2017. godine je ispitivao da li su učesnici Trampove kampanje “kovali zavjeru” sa Moskvom i time pokušali da utiču na izbore.

Takođe, istraživao je i da li je kasnije republikanski predsjednik pokušao da opstruiše njegovu istragu.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
PekaBrajo radijator
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peka
Gost
Peka

I šta bi na kraju lova na vještice… Rusi se mješali taman ka i u CG, sa par baba i djedova…hoće to…nemaju Rusi ni specijalce a ni svjetsku mafiju pod kontrolom vlasti, no vole da im amateri odrade delikatne poslove…hoće to.

Brajo radijator
Gost
Brajo radijator

A ko je kriv za ona ćuškanja?

Send this to a friend