Planeta

Kalifornija traži povlačenje Modernine vakcine

Ilustracija

Kalifornijsko Odjeljenje za javno zdravlje traži da, zbog velikog broja neželjenih reakcija, Modernine vakcine protiv korona virusa budu povučene sa tržišta.

U obrazloženju se navodi da Modernine vakcine serije “041L20A” navodno izazivaju veći broj neželjenih reakcija od uobičajenih i zato bi ih trebalo ukloniti iz upotrebe dok se ne okončaju sva ispitivanja, navodi se u obrazloženju.

Jedna kalifornijska klinika, kako se tvrdi, bila je zatvorena nekoliko sati nakon što su prijavljene neželjene reakcije na vakcinu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Seriju od ukupno 330.000 doza dobilo je 287 dobavljača širom Kalifornije i ovo je prvi put da je zabilježena alergijska reakcija”, navodi državni epidemiolog Kalifornije Erika S. Pan.

Moderna centri za kontrolu i prevenciju bolesti i Američka administracija za hranu i lijekove trenutno ispituju seriju vakcina nakon što je desetak ljudi pretrpjelo “moguću tešku alergijsku reakciju”. Kako navode agencije, “akutna alergijska reakcija prethodno je prijavljena u Bostonu u decembru, nakon što je jedan ljekar primio vakcinu Moderne.

Istovremeno, američke medicinske vlasti istražuju i nekoliko slučajeva ozbiljnih reakcija na Fajzer-Biontekovu vakcinu protiv korona virusa. Kalifornija je najteže pogođena američka država sa oko tri miliona zaraženih – od toga milion u Los Anđelesu i više od 33.000 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
ZetaBubamara
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zeta
Gost
Zeta

Mene je bolelo rame 3 dana i spavalo mi se nenormalno.

Bubamara
Gost
Bubamara

Eto ti sad. 😅

Send this to a friend