Planeta

Kim Džong Un poklonio Putinu dva psa: Rasa pungsan, nepoznata u svijetu

EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Na listi poklona koje je Vladimir Putin dobio od Kim Džong Una tokom posjete Sjevernoj Koreji našla su se i dva psa neuobičajene rase.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovan je ordenom Kim Il Sunga, najvišim ordenom Sjeverne Koreje tokom posjete Pjongjangu za, kako se navodi, „ogromne zasluge u razvoju dobrosusjedskih i bratskih odnosa“ dvije zemlje, javio je danas sjevernokorejski radio „Glas Koreje“.

Orden je Putinu uručen u srijedu, a radio napominje da je ruski predsjednik odlikovan zbog razvoja odnosa dvije zemlje do strateškog partnerstva i zbog, kako se navodi, „neraskidivih savezničkih odnosa i za otvaranje nove stranice korejsko-ruskog prijateljstva“, prenijela je agencija RIA Novosti.

Orden Kim Il Sunga ustanovljen je 1972. godine povodom šezdesetog rođendana tadašnjeg predsjednika Sjeverne Koreje na predlog njegovog sina Kim Džong Ila.

Taj orden se takođe dodjeljuje institucijama i organizacijama, posebno obrazovnim institucijama, medijima i industrijskim preduzećima.

Putin i Kim su razmijenili darove, a lideru Sjeverne Koreje su dati na poklon nova limuzina Aurus i set za čaj, dok je Putin dobio nekoliko umjetničkih djela, uključujući slike i biste, prenijela je ruska agencija TASS.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un poklonio je Putinu par sjevernokorejskih pasa rase pungsan.

Rasa lovačkih pasa pungsan uzgajana je u Sjevernoj Koreji i potiče od vukova i gotovo je nepoznata van zemlje.

Rasa je ime dobila po planinama u sjevernom okrugu Pungsan, gdje je uzgajana.

Putin je u srijedu doputovao zvaničnu posjetu Vijetnamu, nakon posjete Sjevernoj Koreji tokom koje je sa liderom te zemlje Kim Džong Unom potpisao Sporazum o strateškom partnerstvu.

Send this to a friend