Planeta

Kim zbog Južne Koreje pomjera sve satove u zemlji

Ilustracija, foto: Pixabay

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un obećao je da će pomjeriti unaprijed računjanje vremena u Pjongjangu za 30 minuta, kako bi uskladio sjevernokorejsko vrijeme s južnokorejskim, objavljeno je danas u Seulu.

Dvije Koreje ne dijele isto vrijeme od 2015, kad je Sjever iznenada objavio da će svi satovi u zemlji biti pomjereni unazad za 30 minuta.

Pjongjang je tada objasnio da želi da prekine s mjerenjem vremena koje su prije više od vijeka nametnuli japanski kolonizatori.

Po Jun Džoung Čanu, portparolu južnokorejskog predsjednika Mun Džae Ina, Kim je obećao da će vratiti sjevernokorejske satove na prethodno vrijeme nakon istorijskog samita tokom kog je postao prvi sjevernokoreski lider koji je stupio na južnokorejsko tlo nakon Korejskog rata, koji je počeo 1950. godine, a zvanično do sada nije završen.

>>>Kraj rata: Koreje dogovorile denuklearizaciju, u znak pomirenja zasadili bor<<<

Kim je objasnio da smatra “žalosnim” gledati dva sata s različitim vremenom u prostoriji gdje se odvijao susret u Panmundžomu, selu u demilitariziranoj zoni koja dijeli poluostrvo.

“Budući da smo mi ti koji su promijenili standardno vrijeme, vratićemo se na originalno. Možete to javno objaviti”, izjavio je Kim, navodi portparol južnokorejskog predsjednika. On je pozdravio tu “simboličnu mjeru”.

Send this to a friend