Planeta

Kina će 2029. godine imati 1,44 milijarde stanovnika

Najmnogoljudnija nacija na svijetu

Kinesko stanovništvo dostići će vrhunac od 1.442 milijarde 2029. godine, a nakon toga će početi dugo razdoblje “nezaustavljivog” pada stanovništva, utvrdili su vladini naučnici u izvještaju o istraživanju objavljenom u petak.

Najmnogoljudnija zemlja na svijetu moraće sada da isplanira kako da riješi manjak radne snage i rapidno starenje stanovništva, rezultati su zadnjeg izdanja Zelene knjige o stanovništvu i radu, koju je objavila kineska Akademija društvenih znanosti (CASS), prenosi SEEbiz.

Porast radnog stanovništva je sada u stagnaciji, kaže se u izvještaju, a porast broja starijeg stanovništva imaće dalekosežne uticaje na društveni i ekonomski razvoj zemlje, pogotovo ako stopa rađanja ostane niska.

“S teoretske tačke gledišta, dugotrajan pad populacije, posebno kad ga prati stalno starenje populacije, povezano je s nepovoljnim društvenim i ekonomskim posljedicama”, navedeno je u izvještaju.

Očekuje se da će broj stanovnika u Kini pasti na 1,3 milijarde do sredine vijeka što bi moglo značiti pad u radnoj snazi za 200 miliona ljudi.

Kina je 2016. odlučila ublažiti kontroverznu “politiku jednog djeteta” u svrhu ograničenja porasta populacije i dopustiti svim parovima da imaju dvoje djece.

Stopa rađanja u zemlji još uvijek je u padu 3,5 odsto u odnosu prema 2017. a očekuje se da je u padu bila i 2018.

Send this to a friend