Planeta

Kina će cenzurisati Kuran i Bibliju

Ilustracija

Kina će “prepisati” Bibliju i Kuran kako bi “odražavali socijalističke vrijednosti”, u periodu u kojem vrši pritisak na religijske grupe u zemlji, kaže se u izvještaju koji je objavio MailOnline.

Nova izdanja svetih knjiga neće smjeti da sadrži ono što je protivno vjerovanju Komunističke partije Kine, navodi visoki zvaničnik te stranke.

Poglavlja u knjigama koja cenzori ocijene kao “pogrešna” biće promijenjena ili drugačije prevedena, navodi britanski medij.

Iako Biblija i Kuran nisu direktno spomenuti, Komunistička partija Kine pozvala je na “sveobuhvatno ocjenjivanje postojećih religijskih klasika zbog sadržaja koji nije u skladu s napretkom”.

Religija u skladu s ‘vrijednostima socijalizma’

Ta odluka donesena je u novembru tokom sastanka Komiteta za etničke i religijske poslove.

Grupa od 16 stručnjaka, vjernika i predstavnika različitih religija iz Centralnog komiteta Komunističke partije Kine prisustvovala je konferenciji, navodi novinska agencija Yinhua, dok je nadgledao Vang Jang, predsjednik Kineske narodne političke konsultativne konferencije.

Vang je rekao da religijski čelnici moraju slijediti instrukcije predsjednika Sija Đinpinga i interpretirati ideologiju različitih religija u skladu s “osnovnim vrijednostima socijalizma” i “zahtjevima nove ere”, naveo je juče francuski Le Figaro.

Pozvao je zvaničnike da izgrade “religijski sistem s kineskim karakteristikama”.

Učesnici skupa rekli su da će se “ocjenjivanjem” vjerskih knjiga spriječiti “ekstremistička razmišljanja” i “pobunjeničke ideje” koje ugrožavaju državu.

Sastanak u novembru održan je u jeku kritika međunarodne zajednice zbog kineske politike u vezi s religijskim grupama.

‘Nema slobode vjere’

Patrik Pun, istraživač Amnesty Internationala za Kinu, rekao je za MailOnline da planovi za cenzuru pokazuju koliko je manipulativna kineska vlada, koja licemjerno dozvoljava pojedinim religijama da postoje u Kini, ali striktno na način koji dozvoljavaju vlasti.

“Na mnogo načina kontrola kineske vlade, koja uključuje cenzuru Biblije i Kurana, izvrtala je doktrinu u vezi s vjerskim tekstovima, a time i religijama. Prave slobode vjere jednostavno nema”, rekla je.

Međunarodna javnost osuđuje mnogobrojne izvještaje da kineska vlada u zapadnoj autonomnoj regiji Sinkjang sprovodi “reedukaciju” ujgurskih muslimana. U njima stoji i to da u toj regiji postoje i pritvori za muslimane.

Eksperti Ujedinjenih nacija i aktivisti tvrde da je u tim pritvorima smješteno najmanje milion Ujgura.

Oni koji su prošli kroz njih tvrde da su bili prisiljeni da jedu svinjsko meso i govore mandarinski jezik.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Ovo nije ni Staljin ili Mao radio. Da se preuredjuju vjerske knjige.O Ujgurima se govori u medijima ali to nema efekta. Ne moze to na duge staze da se mijenja i to nije dozvoljeno. Svete knjige se ne mogu mijenjati i to tokom istorije nije bilo .Biblija je trpjela odredjene izmjene , ali Kuran nije .

Nemam rijeci
Gost
Nemam rijeci

Što sad izdajice Crne Gore ne odu u Kinu da brane Bibliju i crkvu blokiraju im kružne tokove.

Crni panter
Gost
Crni panter

Bas cudno od njih.Kao sto je cudno sto rade sa ujgurima a da niko ne podigne glas od gospode koji su tako ponosni na svoju slobodu govora i vjerovanja i koji znaju da kritikuju sve manje drzave da su netolerantni.Podignite glas i u ovom slucaju kada komunisti zele da preurede svete Knjige.Pokazite svoju brigu o slobodi vjerovanja za sve neovisno… Više »

Čitalac
Gost
Čitalac

U svakom slučaju, biće to zanimljiv prevod.

Montenegrovre
Gost
Montenegrovre

U Montenegru se cenzurise Biblija, ali ne i Kuran.

papiric
Gost
papiric

kome jos trebaju bajke, cuknite se u glavu

Send this to a friend