Planeta

Kina na nepoznatoj lokaciji testirala novo oružje i stala rame uz rame sa ovim silama

Kina je uspješno testirala hipersoničnu letilicu početkom mjeseca, koja bi jednog dana mogla da bude sposobna da ispali nuklearne projektile šest puta brže od zvuka.

Letilica nazvana “Zvjezdano nebo 2” (Starry Sky) je preletjela preko neba brzinom od nevjerovatnih 7.344 kilometara na sat i brzo mijenjala smjer usred leta, prenijeli su kineski mediji. To bi joj omogućilo da nesmetano proleti pravo pored postojećih sistema protivvazdušne odbrane.

Video testiranaja koje je sprovedeno na nepoznatoj lokaciji na sjeveru Kine pokazuje kako je letilica lansirana u svemir pomoću višefazne rakete. Zatim se letilica odvojila od lansera i nastavila da leti pomoću svog napajanja brzinom oko 5,5 maha (pet i po puta brže od zvuka) tokom 400 sekundi.

Letilica je zatim izvela nekoliko manevara na visini od oko 29 kilometara prije nego što se spustila u označenu zonu. Mediji su prenijeli da se radi o izuzetnom uspjehu.

“Zvjezdano nebo 2” je razvijena na Kineskoj akademiji vazdušno-kosmičkog prostora i aerodinamike u Pekingu i primjer je “vejvrajdera”, odnosno uzane letilice koja lebdi duž talasa pritiska koji nastaju njenim supersoničnim podizanjem i na neki način “surfuje na talasima”.

“Vejvrajder” su dakle sposobni da održavaju impresivne hipersonične brzine (pet maha ili iznad) dok prave brze promjene trajektorije usred leta, a to ih čini posebno teškim metama za postojeće sisteme protivvazdušne odbrane.

Iako je ova tehnologija godinama daleko od praktičnog korišćenja u bitkama, kineski vojni stručnjak Song Žongpong je rekao da uspješno testiranje smješta zemlju rame uz rame sa Rusijom i SAD u razvoju hipersoničnih sistema za napade.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u martu najavio da njegova vojska radi na razvoju hipersoničnog oružja pod šifrom “Avangard” za koje tvrde da će biti sposbno da dostigne brzinu od fantastičnih 20 maha i da će biti spremno za koriišćenje već 2020. godine.

SAD u međuvremenu takođe rade na sopstvenom hipersoničnom oružju, uključujući i hipersonične projektile koji mogu da se lansiraju iz vojnih aviona. Američka kompanija “Lokhid Martin” je u junu saopštila da je potpisala ugovor vrijedan oko 100 miliona dolara sa pentagonom za razvoj projektila za američke vazdušne snage.

Tagovi

1 Komentar na "Kina na nepoznatoj lokaciji testirala novo oružje i stala rame uz rame sa ovim silama"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend