Planeta

Kineske carine na američku robu spustile cijene nafte

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 67 USD nakon što je Kina najavila carine na niz američkih proizvoda, podstičući strah od eskalacije trgovinskog rata koji bi mogao da utiče na rast svjetske ekonomije.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 84 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,28 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 89 centi nižoj cijeni, od 62,62 USD, prenosi SEEbiz.

Na plan kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvozu carina na kineske proizvode u vrijednosti 50 milijardi USD Kina je uzvratila nametima na čitav niz američkih proizvoda, u rasponu od soje i viskija, preko hemikalija do automobila i aviona.

U takvom okruženju tržišta dionica i sirovina oštro su pala, odražavajući sve veću nervozu trgovaca i ulagača.

“Vidimo reakciju na svim tržištima. Tržište sirove nafte s pažnjom prati šta se događa sa dionicama s obzirom na pad indeksa S&P (terminskih ugovora). Očekujemo ponovo pad (cijena nafte) uoči objave izvještaja američke vlade o stanju zaliha”, rekao je Ole Hansen iz Saxo Bank.

Izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je objavljen u utorak, pokazao je pad zaliha sirove nafte za 3,3 miliona barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u utorak iznosila 64,98 USD, što znači da je pala 1,01 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Send this to a friend