Planeta

Kineski ministar vanjskih poslova: Flagrantna provokacija SAD-a stvorila veoma loš presedan

Vang Ji

Kineski državni savjetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji juče je odlučno opovrgao izjavu ministara spoljnih poslova Grupe sedam (G7) u vezi sa Tajvanom.

“Kristalno su jasni uzroci i razvoj trenutne napetosti oko Tajvanskog moreuza, i jasno je ko je na strani pravde. Sjedinjene Države su te koje su započele nevolju, stvorile krizu i kontinuirano dovodile do eskalacije tenzije“, rekao je Vang na marginama sastanaka ministara spoljnih poslova o saradnji u istočnoj Aziji.

“Flagrantna provokacija Sjedinjenih Država stvorila je veoma loš presedan. Ako se ne ispravi i suprotstavi, da li će se i dalje poštovati princip nemiješanja u unutrašnje poslove? Hoće li se i dalje poštovati međunarodno pravo? Kako se može čuvati regionalni mir? ” upitao je Vang.

On je naglasio da izjava ministara inostranih poslova G7 iskrivljuje činjenice i namjerno miješa ono što je ispravno sa pogrešnim.

“Odakle im pravo da neosnovano kritikuju razumne i zakonite mjere Kine za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta? Ko im je dao ovlašćenja? Nije li apsurdno da je prekršilac zaštićen, a branilac optužen?“, ponovo je upitao kineski ministar.

Napomenuvši da je pogrešna reakcija G7 izazvala veliko ogorčenje među kineskim narodom, Vang je rekao da su suverenitet i nezavisnost Kine i drugih zemalja stečeni kroz krvave bitke koje su ljudi vodili i da ih nikada više ne treba narušavati.

“Današnja Kina više nije ona iz 19. vijeka, a istorija se ne bi smjela i neće ponoviti”, naglasio je on.

Međunarodna zajednica treba da se nedvosmisleno suprotstavi svakom aktu koji dovodi u pitanje princip jedne Kine i da se odupre svim povredama suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, rekao je Vang.

Zemlje regiona treba da budu ujedinjenije protiv bilo kakve hegemonije. Samo na taj način zemlje u regionu mogu zaista da zaštite svoju bezbjednost, kao i regionalni mir i stabilnost”, podvukao je Vang Ji.

Send this to a friend